Öko-drive

Elektromos Buggyval a 2012-es Dakaron

Alister McRae már kétszer vágott neki sikeresen a Dakar Rallynak, de jövőre egy kizárólag elektromos hajtású géppel fog indulni a világ egyik legkeményebb versenyén, melyben a megbízhatóság kulcsfontosságú.

Az angol- holland nemzetiségű csapat eddig kétszer teljesítette a több mint 9000 kilométeres távot a benzines ProDakar McRae Buggy 4×2-vel. Idén – a világon elsőként – egy tisztán elektromos buggyval fognak nevezni a versenyre.

A speciálisan erre a megmérettetésre tervezett elektromos McRae Buggy egy egyedi energiaellátó rendszerrel lesz felszerelve, melynek köszönhetően a 90%-os töltöttség 15-30 perc alatt megvalósítható.

A 120 Nm-es nyomatékra leszabályozott elektromotort, mely eredetileg 2000 Nm leadására lenne képes, egy 54 kWh kapacitású lítium-ion akkumulátor rendszer fogja ellátni. A 200kw-os teljesítményű motor kevesebb mint 40 kilogrammot nyom, így rendkívül kedvező összsúllyal fog rendelkezni a kocsi.

Az alacsony légellenállású karosszériával rendelkező versenyautó igazi érdekességei a különleges lengéscsillapítók, melyek a rugózásból eredő kinetikus energiát elektromos árammá fogják átalakítani.

Ha sikerül teljesíteni a kegyetlen természeti viszonyok között zajló versenyt, akkor az elektromos Buggy nagyban növelheti az alternatív hajtásba vetett bizalmat.

YouTube előnézeti kép