Öko-drive

Audi-beruházás – Bíróság: megszűnt a környezethasználati engedélyper

Megszüntette a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság május 26-án a győri Audi-gyárbővítés miatt a Tiszántúli Természetvédők Társulata (TTT) által indított pert, mivel a zöldszervezet elállt a keresettől - erősítette meg az MTI-nek szerdán a Kisalföld.hu információját Boros Katalin sajtótitkár.

A portál a hírt Czechmeister Mónikára, az Audi Hungaria helyettes kommunikációs vezetőjére hivatkozva közölte.

Az MTI április 28-án számolt be arról, hogy a TTT megtámadta a beruházással érintett terület egységes környezethasználati engedélyének kiadásáról szóló másodfokú határozatot.

Zsák Ferenc Tibor, a társulat elnöke az MTI-nek akkor elmondta: kérelmezik a határozat megsemmisítését, a végrehajtás felfüggesztését, és előzetes döntéshozatalt kérnek az ügyben eljáró bíróságtól.

Álláspontjuk szerint a végzés eljárási hibákat tartalmaz, emellett megsérti egyebek között a Natura 2000-re vonatkozó kormányrendeletet, amely a beruházás alternatív helyszíneinek teljes körű vizsgálatát írja elő a beruházó számára. Az elnök korábbi tapasztalatokra hivatkozva kétségbe vonja a beruházási területen lévő növény- és állatfajok áttelepítésének sikerességét is, amelyre az Audi jelentős összegeket költ.

A Kisalföld.hu-nak szerdán arról is beszámolt, hogy a rendőrség vesztegetés megalapozott gyanúja miatt nyomoz a Tiszántúli Természetvédők Társulatának vezetője ellen.

Bartha László őrnagy, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szóvivője a portált úgy tájékoztatta, hogy egy multinacionális cég feljelentése alapján indult bűnügyben, az NNI 2011. május 30-án vesztegetés bűntett megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás alá vonta és egyben őrizetbe vette Zs. F. debreceni lakost. A nyomozást felügyelő ügyészség indítványa ellenére az illetékes bíróság a gyanúsított előzetes letartóztatását nem látta indokoltnak, így Zs. F. szabadlábon védekezhet.