Öko-drive

Millióknak készülő elektromos miniautó

Úgy néz ki, hogy nem oly sokára megvehetik országuk saját fejlesztésű és tömeggyártású első városi elektromos miniautóját - a kínaiak. Jövőre már elkészülne a gyártósor.

A vevőnek a villanyminihez várhatóan 200 ezer jüan körüli, azaz mintegy 30 ezer dollárnyi pénzre lesz szüksége, ha nem kap ártámogatást.

A jelenlegi kínai tervek szerint azonban kaphat: a kínai állam ugyanis 50 ezer jüanos hozzájárulást ad az ilyen járművek vásárlásához, míg Sanghaj városa, ahol elsőként piacra kerülne, ugyancsak kilátásba helyezett a vevőnek 30 ezer jüannyi ártámogatást. Ilyen önkormányzati hozzájárulásra más kínai nagyvárosokban is van esély – derül ki a China Daily című angol nyelvű kínai lap cikkéből.

A nagy ázsiai ország legnagyobb autógyártó cége, a SAIC a közelmúltban jelentette be, hogy a tanulmányként Sanghajban nemrég bemutatott kis villanyautók sorozatgyártását 2015- re tervezik, előbb ugyanis egy másik modellt dobnak piacra, amely a gyártó új márkáját, a Roewe-t hivatott megismertetni. A kis üzemanyagcellás kocsi egyelőre a  nevet kapta, négy személyt tud majd szállítani, litium-ion elemei feltöltésével (fél órát igényel) 150 kilométert tud megtenni, igaz, legfeljebb óránként 110 kilométeres sebességgel, azaz városon kívüli utazásokra nem lehet majd igazán használni.

A SAIC közölte, hogy kutatási-fejlesztési kiadásainak jelentős részét fordítja majd elektromos meghajtású autókra. Szándékai komolyságát jelzi, hogy a fenntartható közlekedés nemzetközi fóruma által meghirdetett versenyen (Challenge Bibendum), melyek közül az idei a 11. volt, a kínai gyártó is részt vett modelljeivel és harmadik helyezést ért el.