Öko-drive

Veszélyes hulladékot tartalmazó autóhűtő

Nem lehet véletlen, hogy a General Motors konszern kínálatában kapható Chevrolet Volt elnyerte a 2011-es Green Car of The Year kitüntető címet. A gyártó olyan apróságokkal fokozza a modell környezetbarát miVoltát, mint az újrahasznosított anyagokból készült hűtőegység.

A GM nem elégszik meg annyival, hogy a Chevy Volt révén képviselteti magát az elektromos autók piacán. A gyártó újrahasznosítja a Mexikói – öbölben történt olajkatasztrófából hátramaradt, az olaj terjedését megakadályozó gátakat.

A hatalmas karúszókra emlékeztető, a víz felszínén úszó eszközöket egy centrifugába helyezve szabadítják meg a felszívott olajtól, beaprítják őket, majd ezek után kerülnek feldolgozásra.

Az eljárás alatt összesen 360 kilométernyi szennyezett anyagot használnak fel a gyárakban: ez azt jelenti, hogy a hűtők körül található műanyag terelőlemezek előállításával több, mint 96 tonna veszélyes hulladéktól szabadítják meg a szemétdombokat.

A katasztrófa következtében keletkezett anyag nem az egyetlen hulladék, melyet a terelőlemezek előállításánál felhasználnak. Az alkatrészek összetétele több újrahasznosított anyagot is tartalmaz:

–          25% az aránya a már említett, olajjal szennyezett úszóknak

–          szintén 25% jut a GM tesztközpontjaiból származó használt gumiabroncsoknak

–          az összetevők újabb 25%-át adják az alkatrészek csomagolására használt és újrahasznosított műanyagok

–          a fennálló 25%-ot a fogyasztói piacról keletkező műanyagok és egyéb polimerek alkotják