Öko-drive

Elektromos-jármű közösséget alakítottak magyarországi cégek

2011.06.14. - 12:30  |  Nincs hozzászólás

E-community néven közösséget alakítottak azok a társaságok, amelyek szerepet kívánnak vállalni az elektromos járművek közúti elterjesztésében, az erről szóló megállapodást kedden írták alá Budapesten – adta hírül az MTI.

Az e-community -, amelynek rendes tagja az Elmű-Émász csoport, az ABB és az elektronikai tevékenységgel foglalkozó Észak Budai Zrt., és támogatói között van például az Ernst and Young - platformként működik. A stratégiai partnerek között szerepel a Citroen, a Mitsubishi és a Peugeot, vendégtag pedig többek között a Fővárosi Vízművek, a The Boston Consulting, a PriceWaterhouseCoopers és a City Taxi.

"Együtt sokkal többet tudunk elérni, mint egymagában az Elmű-Émász", amely az e-community koordinátora - mondta Marie-Theres Thiell, az Elmű-Émász csoport igazgatóságának elnöke az aláírás alkalmából tartott sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy a rendes tagok elektromos járműveket használnak, a támogató tagok a közös munka finanszírozásában segítenek, a vendégtagok pedig szellemi munkával, ötletekkel, javaslatokkal segítik az e-mobilitás elterjesztését.

Az elnökasszony hozzáfűzte: Európában 2020-re várhatóan mintegy tízmillió elektromos jármű lesz és a számuk Magyarországon is eléri majd a 25 ezret. Középtávon pedig 20-30 darabbal számolnak, míg jelenleg 5-10 ilyen gépkocsi lehet Budapesten. Az Elmű flottájában két elektromos autó van és az ABB is rendelkezik már elektromos járművel. Ezek a járművek még drágák. Tavaly még egy "normál" autó háromszorosát kellett érte fizetni, de már látszik a változás. Marie-Theres Thiell emlékeztetett arra, hogy az Audi és a Mercedes ígéretet tett arra, hogy a jövő év közepére elektromos járművet  fog gyártani.

Az Elmű még az év végéig a meglévő egy budapesti töltőoszlop mellett 4-5 további elhelyezését tervezi Budapesten. Ugyanakkor az év végéig meghosszabbították azt az akciót, amelynek során a meglévő töltőoszlopnál ingyen "tankolhatnak" az elektromos autósok. Gödöllőn egy ideiglenes töltőoszlopot helyeztek el az európai uniós elnökség idejére és két elektromos gépjárművet is biztosítottak hozzá a rendezvények számára

.

Marie-Theres Thiell szólt arról, hogy megkezdték a tárgyalásokat a "politikával" a támogatásért. Közlése szerint a német kormány ingyenes biztosítással támogatja az elektromos mobilitást, ha a második gépjármű elektromos, valamint ingyenes parkolóhelyekkel és a buszsáv használatának engedélyezésével ösztönzik az elektromos gépjárművek elterjedését.

Az ABB ügyvezető igazgatója, Rikard Jonsson, hangsúlyozta, hogy az elektromos járművek elterjesztését a megújuló energiára kell építeni.  A rendes tagként szereplő elektronikai cég, az Észak-Budai Zrt. vezérigazgatója, Lengyel Attila arról számolt be, hogy tervezik elektromos járművek beszerzését. Dékány László, a SAG Hungária Kft. ügyvezető igazgatója, mint az e-community támogató tagja elmondta, hogy cége az Elmű-Émász csoport legnagyobb villamos hálózat szerelő cége. Legalább 50 elektromos szerelő járműre lenne szükségük, de ilyet még nem gyártanak. A szintén támogató tag és elektronikai cég, GA Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója az e-mobilitásban rejlő üzleti lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

 

Rovat további cikkei

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »

Minden eddiginél erősebb elektromos repülőt épít a Rolls-Royce

Minden eddiginél erősebb elektromos meghajtású sport- és műrepülőgép...

2019.01.25. - 12:52 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »