Öko-drive

E-miglia 2011 – zéróemissziós országúti verseny

Idén második alkalommal kerül megrendezésre az elektromos hajtású járművek számára meghirdetett országúti verseny, az e-miglia. Az egyik nagy esélyes továbbra is a Tesla Roadster.

Augusztus 2-án rajtol Münchenből a tisztán elektromos hajtású autók és motorok mezőnye, hogy a 800 kilométeres távolság leküzdése után megérkezzenek a svájci St. Moritzba. A 30 nevezőt felvonultató versenyen olyan szériagyártású modellek fognak indulni, mint a Mitsubishi i-MiEV, Citroen C-Zero, Smart For two ED, Mini E és a Peugeot iON.

Az idei futamon is fő esélyesként indulnak a Tesla Roadsterek, de komoly kihívóként számolniuk kell a Porschék tuningolásában hatalmas tapasztalattal rendelkező RUF cég eRUF Roadster nevű kabriójával.

Azért a kicsiknek sem kell aggódniuk, ugyanis a gyorsaság nem minden. A kisautók a tartósság mellett abban is bízhatnak, hogy akkumulátoraikat kevesebb idő alatt tudják majd újratölteni, mint nagyteljesítményű ellenfeleik, így könnyebben csökkenthetik esetleges lemaradásukat az élen állókkal szemben.

A nyertesnek járó 10 000 eurós fődíjat az Energiebau csapat vihette el a tavalyi évben: Tim Ruhoff egy Tesla Roadster S volánja mögött két speciál szakaszt nyert meg a háromból.

Igazi szenzáció lenne, ha hamarosan olyan – sorozatban még nem gyártott – utcai modellekkel bővülne az indulók listája, mint az Audi e-Tron, a BMW Efficient Dynamics, vagy az  SLS AMG E-Cell.