Öko-drive

Elektromos autómegosztó programot indítanak San Diegóban

A Damiler AG által életre hívott Car2go kezdeményezés célja, hogy egy rugalmasan működő és környezetbarát rendszer segítségével biztosítsák az elektromos autózás élményét.

A Car2go már a texasi Austinban és Hamburgban is üzemeltet egy-egy flottát, de ezekben a városokban csak hagyományos dízel hajtású Smartokat bérelhetnek ki az ügyfelek.

Döntő szerepet játszott a helyszínválasztásban, hogy az év végéig 1000 töltőállomást fognak kiépíteni San Diego utcáin, így kicsi az esélye, hogy áram nélkül maradjon a bérlő.

A Car2go egy meglehetősen rugalmas rendszert kíván bevezetni: a bérlés előtt nem kell foglalni, illetve az autót kijelölt pontokon lehet letenni, miután már nem tartunk rá igényt. Ha a program koordinátorai úgy látják, hogy egy autó nagyon alacsony töltöttségű, akkor arra is megkérhetik az ügyfelet, hogy egy töltőállomás előtt parkoljon le vele.

A program rendelkezni fog egy úgynevezett karbantartó flottával is, így a lemerült autókat az állomásokhoz tudják vinni esténként.

„A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ügyfeleink átlagosan 8 kilométert tesznek meg az autókkal a városokban, tehát a kocsik 134 kilométeres hatótávolsága elégnek fog bizonyulni” – magyarázza Nicholas Cole, a program igazgatója.

Az ügyfeleknek lehetősége lesz arra, hogy a Car2go honlapján figyelemmel kövessék az autók töltöttségét, és az általuk megtenni kívánt út nagyságához megfelelő Smartot tudnak választani. Ez az opció iPhone alkalmazáson keresztül is elérhető lesz.

November végén lepi el az utcákat az a 300 elektromos Smart Fortwo, melyekkel a széndioxid-kibocsátáscsökkentés mellett egy turisztikailag is vonzó lehetőséget kínálnak San Diegóban.

via Fastcompany