Öko-drive

Léghajtású motor a kipufogógáz-mentes közlekedésért

Furcsán hangozhat, de a sűrített levegő is felkerült az alternatív üzemanyagok listájára. Furcsa egy laikusnak. De fizikusok állítják, hogy a sűrített levegő segítségével a modern közlekedés egyik legtisztább formáját lehet megvalósítani.

Ahelyett, hogy az üzemanyaggal kevert levegő égése során keletkező energiával hajtanánk meg a motorokat, a sűrített levegő a nagy nyomás segítségével teszi mindezt, így akár nullára is redukálható a motor meghajtása során keletkező káros anyag kibocsátása.

Ezen elv mentén építette meg Jurmol Yao a Transport Hornet fantázianevet kapó léghajtású motorbiciklit, amely leginkább a rövid távú, városi közlekedésben lehet hasznunkra.

Már korábban is építettek léghajtású motorokat, ilyen például az O2 Pursuit vagy Saline Airstream. Ám ezeket inkább versenyzésre tervezték, szemben a Transport Hornettel, amelyet kifejezetten városi közlekedés céljából fejlesztettek ki.

A „zöld” meghajtási rendszeren túl a tervezés során hangsúlyt fektettek a kényelemre is. Az ultravékony elülső részben található a „légtank”, de a motor törzsét is a síkszerűség határozza meg. A téglalap alakú törzs levehető, és tárolóhelyként is használható – helyet adhat akár egy extra tanknak, vagy egyszerűen csomagtartóként is funkcionálhat. A küllőnélküli kerekekkel felszerelt dobozt a motor testéhez kapcsolva teljesedik ki a jármű formája.

Mindent összevetve, a Transport Hornet a fenntartható design jegyében született, kényelmes és praktikus motorbicikli lehet.

Forrás: http://www.ecofriend.com