Öko-drive

Vissza a feladónak: háztartási áramot is biztosíthat a Nissan LEAF

A Nissan Motor Co., a zéró-emissziós törekvései keretében bemutatott egy olyan rendszert, amely a Nissan LEAF-be beépített lítium-ion akkumulátorról biztosítja a normál háztartások energiaellátását.

A Nissan folytatja a fejlesztést és annak vizsgálatát, hogy ez a rendszer hogyan hozható összhangba a mai energiaellátó rendszerekkel és hogyan csatlakoztatható hozzájuk. A márka célja, hogy egy sor olyan partnerrel együttműködve, akik a fejlesztésben és az értékesítésben is érdekeltek, még ebben a pénzügyi évben kereskedelmi forgalomba kerüljön a rendszer. (Mindezt a Nissan központja előtt található ‘Kan-kan-kyo’1-ban, a Sekiso House Ltd. által épített házba építették be.)

Ennek a rendszernek a segítségével a Nissan LEAF-ben tárolt elektromos energia a ház elektromos elosztó rendszerét és az autót összekötő gyorstöltő csatlakozón keresztül hasznosítható a ház hálózatában. A csatlakozó megfelel a CHAdeMO Association által a gyors töltőkhöz kidolgozott követelményrendszernek, melyet változtatható alkalmazási módjának, biztonságának és megbízhatóságának köszönhetően világszerte használnak.

A rendszer lehetővé teszi, hogy a Nissan LEAF-et az energiaszolgáltatás kimaradására és/vagy nem elegendő mértékére felkészülve, elektromosenergia-tárolóként alkalmazzák. A lítium-ion akkumulátorok akár 24 kWh elektromos energiát is képesek tárolni, ami egy átlagos japán háztartás kétnapi igényének felel meg.

A Nissan bízik benne, hogy ezzel a rendszerrel lehetőség nyílik a háztartások napközbeni stabil energiaellátására. Ugyanakkor az éjszaka termelt vagy a napenergia hasznosításával előállított, és a Nissan LEAF-be betöltött és ott tárolt energia – és annak a nagy energiaigényű időszakokban történő felhasználhatósága – lehetővé teszi a jelenlegi energiaellátási nehézségek leküzdését.

Ezzel a rendszerrel nemcsak az autóból lehet kivenni az elektromos energiát, hanem lehetőség nyílik a betöltésre is. És ami nagyon fontos, a jelenlegi Nissan LEAF tulajdonosok is használni tudják majd az alkalmazást.

Forrás: http://www.autopro.hu