Öko-drive

Egy coloradói sörfőzde háromkerekűkkel szállítja a hordókat

Amikor Shanon és Colin Westcott elhatározta, hogy megcsinálják az Equinox Brewing sörfőzdét a coloradói Fort Collinsban, mindenképpen egy helyi, zöld vállalatban gondolkodtak

Így szó sem lehetett arról, hogy a sörös hordókat teherautón szállítsák. Hogy megspórolják maguknak a hordócipelés okozta hátfájást, összeálltak a Yendra Built Cycles-szel, és megalkották a hordószállító triciklit, a Bootloggert [magyarul: ’szeszcsempész’].

A Bootloggert nem valami gyors, de nem is száguldozásra tervezték. A többi szállítóbicikli raktere sokkal magasabban van, mint a Bootloggeré, így erre könnyebb felpakolni a nehéz söröshordókat. A kicsi első kerekek kiegyensúlyozzák az úton lévő kisebb-nagyobb bukkanókat, megvédve az értékes nedűt a felrázódástól.

A bicikli néhány technikai adata a Yendrától:

A hagyományos tricikliknek hátul van két kerekük. Ez azonban nem praktikus, mert a szállítmányt a kerékagy fölé kell emelni, ami elég megerőltető nehéz szállítmányok esetén. Ennél a kialakításnál ráadásul szükség van egy bonyolult differenciáltengelyre is. A másik oldalról az elülső terheléses bicikliknél a kerekek általában a szállítófelülethez csatlakoznak, így nagy erőre van szükség a kanyarodásnál.

Nem vagyok benne biztos, hogy az Equinox az első olyan sörgyár, amelyik triciklikkel szállítja a hordókat, de reméljük, hogy a teherbiciklik hamarosan széles körben is elterjednek.

Forrás: http://www.treehugger.com