Öko-drive

A villanyautó szárnyakat adott vágyaiknak?

2011.08.08. - 11:43  |  Nincs hozzászólás

Az elektromos autót használó gépkocsivezetőket bátorítja a több vezetésre, hogy jóval olcsóbban utaznak, mint benzin- és dízelmotoros autókkal utazó sofőrtársaik. Brit lakosokkal végzett kutatások jutottak erre az eredményre városi közlekedésben résztvevő csoportok vizsgálata után.

A szigetországban 138 embert választottak ki a kísérlethez, közülük 40-40 kapott felváltva elektromos meghajtású Mini modellt. Kiderült, hogy a napi használat során a villanyminisek társaiknál átlagban 5 kilométerrel többet, közel 50 kilométereket hajtottak. A vezetők 80 százaléka közlésük szerint gond nélkül járkált az elektromos autóval, 70 százalék pedig kellemesnek nevezte a vele való közlekedést. Több mint 80 százalék mondta azt, hogy a szokásos helyi utazásához teljesen megfelel az elektromos Mini.

Jóllehet átlagban mintegy félszáz kilométert mentek vele naponta, hetente többségük csak kétszer-háromszor töltötte fel árammal, 80 százalékban otthon, és a késő esti órákban, illetve éjjel, amikor az áramot alacsonyabb tarifával számolják. Fél év alatt a villanyautók „tankolási költsége” 60 angol font körül mozgott, azaz alig több mint 20 ezer forintnak megfelelő pénzbe került, jóllehet összesen közel 9 ezer kilométert teljesítettek. Úgy tűnik tehát, hogy az elektromos autó ideális a városi közlekedésre.

Vezetőik szerint ugyan könnyen napi rutinná tehető az akku feltöltése, de üdvözítő lenne, ha kiépülne a városokban egy elektromos feltöltő-állomás hálózat, amit egyébként a brit kormányzat egyelőre nem tart gazdaságos infrastrukturális beruházásnak. A kísérletet finanszírozó BMW cég szerint a sofőrcsoport tagjainak 96 százaléka fontolóra venné villanyautó vásárlását, mintegy felük pedig még akár harmadával is többet fizetne, hogy benzines helyett ilyen autója legyen és ezen nyilatkozók közel kétharmada egy éven belül azt meg is venné, ha autóvásárlásról lenne szó.

A BMW a businessgreen.com portál szerint a próba tapasztalatait figyelembe veszi első tisztán elektromos i3 modelljének 2013-ra tervezett megjelentetéséhez.

Rovat további cikkei

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »

Minden eddiginél erősebb elektromos repülőt épít a Rolls-Royce

Minden eddiginél erősebb elektromos meghajtású sport- és műrepülőgép...

2019.01.25. - 12:52 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »