Öko-drive

A kis Audi E1 feltűnt Berlin utcáiban

A nagy hírű Audi a legújabb olyan autógyártó cég, amely környezetbarát autócsaláddal rukkolt elő, melynek a találó „E” nevet adták.

Az E-flotta üzemanyag-takarékos benzines illetve dieseles, valamint e-tron technológiájú elektromos autókból állnak majd. A paletta a képen látható, apró E1-től egészen a még mindig tervezési fázisban lévő, alacsony fogyasztású szuperautóig, az E8-ig terjed majd. Jelenleg az icipici, kétszemélyes E1-es foglalkoztat minket, mert bár elvileg a 2011-es Frankfurt Auto Show-n tervezték bemutatni, mégis felbukkant Berlin utcáin.

A kis autóról szinte semmilyen hivatalos hír nem szivárgott ki eddig, csupán néhány információt árultak el a szeptember 13-án kezdődő Auto Show-ra. Egy szinte néma motor van a kecses autóban, amely ara utal, hogy az autó valóban teljesen elektronikus meghajtású. Szélessége pedig arra enged következtetni, hogy az üléseket egymás mögött helyezték el, tehát az utas a vezető mögött foglalhat helyet.

Még érdekesebb, hogy az ülések egyedi elhelyezése az autó alacsony károsanyag-kibocsátását igazolja. Ugyanis hasonló elrendezést ezelőtt a Volkswagen (az Audi anyacége) 2009-es hibrid autótervénél, az L1-esnél láthattunk. Az L1-es modell (miután megépítik) esélyes a világ leginkább üzemanyag-takarékos autójának címére, a maga 1,38 l/100 km-es fogyasztásával.

Visszatérve az E1-re, a láthatóan könnyű és áramvonalas váz hatékony elektronikus meghajtással párosul, ami garantálja a jó gyorsulást. És mivel az autó egészen apró, a szűk városi utcákban is szabadon, mégis környezetbarát módon száguldozhatunk.

Forrás: http://www.ecofriend.com