Öko-drive

A Volkswagen NILS gyorsaságot és luxust kínál zöld csomagolásban

Már láttunk jó pár környezetbarát luxusautót, de itt az új Volkswagen NILS, amely még a sportkocsik teljesítményével is büszkélkedhet. Az apró, de erős autót a Volkswagen a német Közlekedési, Építési és Városfejlesztési Minisztériummal közösen fejlesztette ki.

A Volkswagen fejlesztőmérnöke, Thomas Ingenlath így nyilatkozott az autóról:

„A NILS-et a jövő technikája ihlette. Különösen büszke vagyok arra, hogy sikerült megvalósítanunk a kétüveges szárnyas ajtókat. Így nagy, átlátszó felületeket hozhattunk létre, miközben a be- és kiszállás is nagyon kényelmes, még a legszűkebb parkolóhelyeken is.”

A Forma 1-es autók nagy hatással voltak A NILS terveire: a motor az autó hátuljában kapott helyet, a vezetőülés pedig középen, valamint hátsókerék meghajtású – csak úgy, mint a versenyautóknál. Az alumíniumból készült váznak köszönhetően az autó mindössze 460 kg-ot nyom, így nincs szükség nagy teljesítményű motorra, egy 15-25 kW-os motor bőven elég a kis autó meghajtásához.

A vezetőülés mögött lévő lítium-ionos akkumulátor szolgáltatja az autónak az energiát. Bár a NILS végsebessége 130 km/óra, mégsem sportautóként tartják számon, és mivel 11 másodperc alatt gyorsul fel 100 km/órás sebességre, nincs is sok esélye a cím elnyerésére. De saját kategóriájában a legjobb, hiszen környezetkímélő, fenntartható, kisméretű és felsőkategóriás.

Forrás: http://www.ecofriend.com