Öko-drive

A propán autógáz is az alternatív üzemanyagok közé tartozik

Úgy tűnik, hogy a propán – más néven cseppfolyós propán vagy egyszerűen LPG – egyre népszerűbb alternatív üzemanyag.

Előnyei a hagyományos üzemanyaggal szemben, hogy kevesebb kipufogógázzal jár, és a kevesebb szén-dioxidot tartalmaz, így a propánnal hajtott autó jóval kisebb mértékben szennyezi a környezetet. Ráadásul nagyobb a fajlagos energiája és magasabb az oktánszáma, mint a gázolajnak.

A propángáz ezen jó tulajdonságai arra sarkallták az autógyárakat, hogy több propán-meghajtású autót dobjanak piacra. A SuperShuttle reptéri transzfercég egész flottányi propánmeghajtású kisbuszt üzemeltet, így 14 000 dollár üzemanyagköltséget spórol meg évente.

És mivel jár az autók átalakítása? A michigani ROUSH CleanTech tisztán propán-, illetve vegyes (propán és gázolaj) meghajtásúvá alakíttatta át az általa üzemeltett autókat, így a szerelősort, az üzemanyag vezetékeket, a tankokat és az AC pumpákat is le kellett cserélni.

A ROUSH CleanTech túlnyomásos tankra és hengerenkénti befecskendező rendszerre váltott. A cég szerint az új rendszer előnye, hogy a motor szinte lélegzik, így nem kell szívatót használni ahhoz, hogy állandó legyen az autó teljesítménye. Ennek köszönhetően az autó működése átláthatóbb a hagyományos benzines vagy gázolajos rendszerhez képest.

Forrás: http://www.greencar.com