Öko-drive

E-Car-Sharing rendszer Berlinben, Siemens munkatársaknak

2011.09.10. - 09:30  |  Nincs hozzászólás

A Siemens kibővíti a 2010 novemberében üzembe állított e-autó-flottáját. A flotta-tesztek „gazdája” az új Siemens szektorhoz (Infrastructure & Cities) tartozó „Mobility and Logistics” divízió.

A tizenkét járművet – melyeket a cégnél „movE” néven emlegetnek – több mint 100 munkatárs fogja egy évig használni szolgálati utakra berlini Siemens telephelyek között. A teszt tapasztalatai hozzájárulnak majd a Siemens e-mobilitási portfóliójának következetes továbbfejlesztéséhez és tökéletesítéséhez, beleértve a hajtás- és töltőtechnika mellett az infokommunikációs megoldásokat is. A járműveket az Opel Agila modell alapján a German E-Cars GmbH mint rendszerintegrátor szállítja, illetve a Sixt Leasing AG gondozza és szervizeli.

A járműveket a projekt céljára mobil fedélzeti számítógéppel (Onboard Unit, OBU) szerelik fel. Ennek révén egyrészt lehívhatók olyan információk, mint pl. a foglalás tartama, az akku töltöttségi állapota és a következő feltöltésig még megtehető úthossz. Másrészt GPS navigációval és a fölérendelt irányító központtal való folyamatos kommunikációval a jármű vezetője számára kijelezhető a legközelebbi üres parkolóhelyhez vezető út, ahol töltési lehetőség is van.

Sőt, az OBU-n át folytatható biztonságos kommunikáció keretében automatikusan elszámolhatók a kocsibérlés, a parkolás és a töltés díjai. Mindezek hozzájárulnak a töltő-infrastruktúra, a flotta- és a parkolómenedzsment rendszerek optimális összehangolásához, és ezáltal a jobb hatékonysághoz és fokozott környezetkíméléshez.

A Car-Sharing-rendszer újabb lépést jelent a hálózatosított mobilitás – az ún. komplett mobilitás – felé. A közlekedési rendszerek (egyéni, ill. villamos, busz, metró, városi vasút) hálózatba integrálásának és az A helyről B helyre jutás leggyorsabb lehetőségéről folyamatosan rendelkezésre álló aktuális információnak köszönhetően a városlakók a növekvő forgalomsűrűség ellenére kényelmesen érhetik el úti céljukat.

A Siemens egy átfogó e-mobilitás megvalósítására indította el 4-S (For Sustain-electromobility) nevű pilot projektjét. Ezt a konszern központi kutató részlege, a Corporate Technology (CT) irányítja. A projekt első fázisaként a müncheni és erlangeni telephelyek húsz munkatársának adtak át korábban egy-egy movE járművet. A berlini Car-Sharing program a projekt második fázisát jelenti, amelyben az e-autók és az infrastruktúra különféle technológiáinak összjátékát kívánják tovább tökéletesíteni.

Forrás: http://www.autopro.hu

Rovat további cikkei

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »

Minden eddiginél erősebb elektromos repülőt épít a Rolls-Royce

Minden eddiginél erősebb elektromos meghajtású sport- és műrepülőgép...

2019.01.25. - 12:52 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »