Öko-drive

FIA: 2013-tól elektromos széria a városokban

Az FIA két éven belül elektromos versenyszéria indítását tervezi. Az előzetes tervek alapján a bajnokságot kizárólag utcai pályákon bonyolítanák, és látványos programok kísérnék minden helyszínen.

Elektromos autók a versenypályán? Hamarosan megtörténhet. Egy szakértői csoportot már összeállítottak ENEC (Electrical New Energy Championship Commission) néven, melynek vezetésével Burkhard Göschel-t, a BMW korábbi vezető fejlesztőét bízták meg. Az ENEC feladata, hogy az új versenyformátumot kifejlessze. A szériának 2013-ban kell startolnia – mondta Göschel.

A koncepciót még ebben az évben be kell mutatni az FIA-nak, hogy az Autósport Világtanács jóváhagyhassa az ötletet. Az elektromos formula szériának teljesítményben a Formula 3 és Forma-1 között kell lennie. Az autók maximum 780 kilogrammot nyomhatnak a versenyzővel együtt.

„Előreláthatólag semmilyen korlátozás sem lesz a teljesítményre és az aerodinamikára vonatkozóan” – mondta Göschel. Göschel számításai szerint 683 lóerős csúcsteljesítménnyel gazdálkodhatnak majd a versenyzők.

„Jelenleg úgy tűnik, hogy az elektromos autók gyorsabbak lesznek a kanyarokban, mint a mai Formula 3-as autók”- kalkulál Göschel, aki az új szériában rejlő potenciálokat szimulátorok segítségével elemezte ki Grazban.

A versenyeket nem a Forma-1-es pályákon bonyolítanák le, hanem bizonyos metropoliszok belvárosaiban. A futamok önmagukban meglehetősen rövid lennének: 15 és 30 perc közötti időtartammal számolnak a fejlesztők.

Az elektromos széria köré megpróbálnak fesztiválhangulatot szervezni: zenei fesztiválokkal és különböző látványos programokkal színeznék a versenyeket, és többek között olyan különlegességekkel várnák a látogatókat, mint az elektromos dragsterek.

A tervek szerint snowboardos rendezvények is helyet kapnának a programban, melyekre szintén a városban kerülne sor. Az elektromos mobilitással és az új versenyszériával az FIA megtörné az eddig kialakult képet, és egy teljesen új csoportot is megcélozna az autósporttal.

Forrás: http://f1-live.hu