Öko-drive

Volvo: jön a KERS, megy a hathengeres motor

A Volvo a világ egyik első autógyártója, amely ősszel már közúton teszteli a lendkerék-meghajtásban rejlő energia-visszanyerő rendszert, a Forma-1-ből már ismert KERS-et. A márka új technológiai jövője pedig kizárólag négyhengeres benzines- és dízelmotorokra alapul.

Saját kezünkbe vesszük technológiánk jövőjét. Az új motorválasztéknak köszönhetően lépést tarthatunk, vagy akár felül is múlhatjuk versenytársainkat az olyan kulcsfontosságú területeken, mint a vezetési dinamika és az üzemanyag-takarékosság – fejtette ki Peter Mertens, a Volvo Car Corporation kutatási és fejlesztési részlegének alelnöke.

Négyhengeresek, hathengeres teljesítménnyel

Az új, VEA (Volvo Environmental Architecture) néven ismert motorválaszték kizárólag négyhengeres motorokból áll, ezek bizonyos kivitelekben élvezni fogják a villamosítás, vagy más csúcstechnológia által megnövelt teljesítményének előnyeit.

– Ideje felhagyni a hengerek számolgatásával. A négyhengeres motorokra helyezett hangsúly tökéletes módja a széndioxid-kibocsátás és az üzemanyag-fogyasztás gyors csökkentésének, anélkül hogy ügyfeleinknek kompromisszumokat kellene kötniük a vezetési élmény és a teljesítmény terén – mondta Peter Mertens, majd hozzátette: „Célunk olyan négyhengeres motorok kifejlesztése, melyek teljesítménye nagyobb, mint a jelenlegi hathengereseké, az üzemanyag-fogyasztásuk pedig kisebb, mint a négyhengeres motorok mai generációjáé.”

A tömeg és az üzemanyag-fogyasztás csökkentése

A VEA a dízel- és benzines motorok moduláris választékát kínálja. A dízel közös nyomócsöve és a benzines közvetlen befecskendezése az alapfelszereltség része. A számos turbófeltöltő-szint rugalmasságot kínál, és magában foglalja a teljes választékot a nagy teljesítményű és nyomatékú modellektől az üzemanyag-takarékos változatokig. Egyes motorok hibrid vagy egyéb modern technológiák használatával jutnak még nagyobb teljesítményhez.

A moduláris formátum az égésterenként szabványos 500 köbcentis méreten alapul az optimális termodinamika érdekében. Ez az elv a háromhengeres motorok fejlesztésénél is alkalmazható.

A VEA számos előnyt kínál:

– Az egyedi alkatrészek száma 60 százalékkal csökken. Ez elősegíti a gyártási hatékonyságot, a minőségbiztosítást és az új fejlesztési projektek hatékonyságát.

– Az új erőátviteli rendszerek akár 90 kilogrammal könnyebbek a jelenlegieknél.

– Az üzemanyag-takarékosság akár 35 százalékkal javul.

– A modularitás és a kompakt keresztirányú beépítést lehetővé tevő kialakítás ideális az elektromos meghajtás jövőbeli fejlesztéseihez.

– A motorok akár 2017-ig megfelelnek majd valamennyi ismert károsanyag-kibocsátási előírásnak.

– Jelenleg a motorok beépítése valamennyi autómodell esetében különbözik. Ezzel a teljes körű megoldással a jövő technológiai fejlesztései maradéktalanul a motor teljesítményére összpontosíthatnak ahelyett, hogy a szükséges beépítési módosítások osztanák meg a figyelmet. Ezen felül könnyebb lesz a gyárban az összeszerelés. Eleinte magasak a fejlesztési költségek, később azonban gyorsan csökkennek majd – magyarázta Peter Mertens.

A lendkerék-technológia első közúti tesztjei

Idén ősszel a Volvo lesz a világ egyik első autógyártója, amely közúton teszteli a lendkerék-meghajtásban rejlő lehetőségeket. A KERS (Kinetic Energy Recovery System – kinetikus energia-visszanyerő rendszer) az autó hátsó tengelyére van felszerelve, miközben a motor az első kerekeket hajtja. Fékezéskor a keletkező fékezési energia felpörgeti a lendkereket, amely percenként akár 60 ezres fordulatot is elérheti.

Amint az autó újra elindul, a lendkerék forgását a rendszer átteszi a hátsó kerekekre egy speciálisan kialakított erőátviteli egység segítségével. Ezzel az elrendezéssel a motor teljes ereje és a KERS együttesen mind a négy kereket hajtja. A lendkerékben tárolt fékezési energia az autó gyorsítására vagy meghajtására használható, amennyiben már elérte az utazósebességet.

– Ez a rendszer további 80 lóerőt biztosít a vezetőnek, ezáltal egy négyhengeres motor úgy gyorsul, mint egy hathengeres. Ezen felül lehetőséget nyújt az üzemanyag-felhasználás akár 20 százalékos csökkentésére is. A lendkerék-technológia megfelelő megoldás lenne a nagyméretű autóink, mint például a Concept You modell számára is – mondta Peter Mertens.
YouTube előnézeti kép

Forrás: http://www.autopro.hu