Öko-drive

EU-képviselők tesztelik az üzemanyagcellás Hyundai-t

2011.10.10. - 08:22  |  Nincs hozzászólás

A Hyundai ix35 üzemanyagcellás gépkocsit (FCEV) választotta ki demonstrációs járművének az Európai Bizottság, amellyel valós körülmények között tesztelik és népszerűsítik majd a képviselők technológiát.

Az FCH JU által, Brüsszelben szervezett „Közös technológiai kezdeményezések: innováció akcióban” kiállításon tett bejelentés értelmében az Európai Parlament tagjai, a biztosok, az EU hivatalnokok és egyéb politikai döntéshozók 2012 márciusáig személyesen is kipróbálhatják az ix35 FCEV modellt, írja az autopro.hu.

Ezzel a döntéssel a Hyundai egy újabb fontos lépést tett a hidrogén üzemanyagcellás elektromos járművek 2015-re tervezett, piaci bevezetése felé. A 2010-es Genfi Autószalonon bemutatkozott ix35 fontos újdonságokat vonultat fel a korábbi generációs Hyundai FCEV modellekkel szemben, többek között 55 százalékkal jobb hatótávolságot, illetve 80 százalékkal alacsonyabb gyártási költségeket biztosít.

A Hyundai még 2000-ben mutatta be Santa Fe FCEV típusát. Az autógyártó azóta fontos szerepet tölt be a hidrogén üzemanyagcellás technológiák fejlesztése terén, és külön üzemanyag-cella kutatórészleget tart fenn koreai Öko-technológiai Kutatóintézetében. Idén a Hyundai az üzemanyagcellás járművek dániai szállításához és felhasználásához szükséges infrastruktúra létesítésére vonatkozó szándéknyilatkozatot írt alá a koppenhágai önkormányzattal.

– Az ix35 FCEV-hez hasonló üzemanyag-cellás járművekben komoly lehetőségek rejlenek. Nagyban hozzájárulhatnak a széndioxid-kibocsátás elleni küzdelemhez, a szénhidrogénektől való függőségünk felszámolására irányuló törekvésekhez, és fontos tényezőivé válhatnak a gazdasági növekedésnek. Biztos vagyok benne, hogy képviselőtársaim az Európai Parlamentben megragadják ezt az alkalmat, és kipróbálják, mennyire állja meg a helyét valós körülmények között a hidrogén technológia – mondta Maria da Graça Carvalho, az európai parlament tagja, az ipari bizottság tagja és az FCH-JU képviselője.

– Rendkívüli örömünkre szolgál, hogy az Üzemanyag-cellák és Hidrogén Közös Vállalkozás a Hyundai ix35 FCEV modellt választotta európai bemutató járművéül. Teljes mellszélességgel támogatjuk az FCH JU azon erőfeszítéseit, hogy megismertessék a hidrogén és üzemanyagcella technológiák előnyeit a vezető politikai döntéshozókkal és véleményformálókkal. A bejelentés saját, különböző európai kormányzati szervekkel végzett munkánkat is támogatja – tette hozzá Chang Kyun Han, a Hyundai Motor Europe elnöke.

Forrás: http://www.autopro.hu

Rovat további cikkei

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »

Minden eddiginél erősebb elektromos repülőt épít a Rolls-Royce

Minden eddiginél erősebb elektromos meghajtású sport- és műrepülőgép...

2019.01.25. - 12:52 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »