Öko-drive

Kerék helyett gömbön gurul a Supple

A 19 éves Sadegh Samakoush Darounkolayi tervezte ezt a furcsa közlekedési eszközt, név szerint a Supple-t, az idén tavasszal megrendezett Micheli Design Challenge-re. Az önegyensúlyozó szék egy gömbön helyezkedik el, és az egészet egy automatikus, vezeték nélküli vezérlőrendszer irányítja. Az utasnak nincs más dolga, mint megadni az úti célt a GPS térképen, a többit a Supple intézi.

A Supple elektromos motorja a gömbben található. Az 19 éves iráni gépészmérnök hallgató még arról is gondoskodott, hogy az új járművel ne csak magányosan lehessen utazni, ugyanis össze lehet kapcsolni ezeket az „egygömbűket”: lehet belőlük tandem-Supple-t és négyszemélyes Supple-t is csinálni.

Úgy tűnik, hogy ez a különleges járgány elsősorban beltéri használatra alkalmas, vagy olyan vidékeken, ahol nem esik sokat az eső és nincs túl hideg sem. Arra is biztos van megoldás, hogy a Supple-lel közlekedők megbeszéljék egymás közt az útvonalakat, hogy elkerüljék az esetleges ütközést vagy a torlódást. Lehetőség van ugyanis útközben megváltoztatni az útvonalat, de biztosan ki lehetne egészíteni a Supple-t kézi vezérléssel is a kényelmesebb közlekedés érdekében.

Bár a Supple-höz szükséges technológiák még nincsenek széles körben elterjedve, nem nehéz elképzelni, hogy a jövő egyik közlekedési eszközét hozta létre a tinédzser mérnök.

Forrás: http://www.gizmag.com