Öko-drive

Alkohollal is jól megy a GAMF Megamétere

Bioetanollal is versenyképes a Kecskeméti Főiskola GAMF Karának járműve, amely eddig benzines kategóriában szerepelt különböző versenyeken. 1 liter benzinnel 2661 km-t tudnak megtenni, s ez jelenleg a világon a harmadik legjobb eredmény. Most Spanyolországban sikerült bioetanolra átállított autójukkal is versenyt nyerniük ötször jobb teljesítménnyel, mint amit a 2. helyezett futott.

Murcia tartomány energiagazdálkodási hivatala hirdette meg azt a versenyt, amelyen öt országból négy kategóriában alternatív hajtású járművek versenyeztek. A spanyol, francia, olasz és belga csapatok mellett a bioetanol kategóriában a verseny egyetlen magyar indulójaként ott volt Cartagenában a Kecskeméti Főiskola GAMF Karának „legénysége” is.

A főiskolások által épített jármű már jó néhány sikert maga mögött tudhat. Legjobb eredményükkel – 2661 km/ 1 liter benzin – jelenleg a világon a harmadikok, de a kecskemétiek „nem ülnek a babérjaikon”. A Megaméteren elvégezték azokat a módosításokat a motor vezérlésében, az injektor befecskendezési idejében, a tüzelőanyag-levegő keverési arányában és a motor hőszigetelésben, amelyek révén a jármű alkalmassá vált arra, hogy bioetanollal – nem a benzinkutaknál kapható bioetanolról van szó, hanem ez esetben tiszta alkoholról – üzemelhessen.

Remények és elvárások nélkül vágtak neki a spanyolországi versenynek, de 5,6 Wh/km (1335 km/liter) teljesítménnyel kategóriájukban magasan a legjobbak lettek. Az utánuk következő csapat jócskán lemaradva 27,5 Wh/km-rel szerezte meg a 2. helyet.

Nagyon örülünk az eredménynek – hangsúlyozza Kutasi Zoltán gépészmérnök hallgató, a csapat tagja –, hiszen ez a megmérettetés azt bizonyította számunkra, hogy versenyképesek vagyunk, és az alternatív meghajtású járművek nemzetközi mezőnyében is számolni kell velünk. Már most kaptak meghívást egy tavaszi franciaországi versenyre.

Kezdjük elhinni, hogy kemény munkával, kitartással ott tudunk lenni nemzetközileg is a legjobbak között – mondja Bagány Mihály főiskolai tanár. Le kell végre vetkőznünk a kishitűséget. Az eredmények komoly ösztönzést jelentenek a fiatalok és a főiskola számára is, hogy érdemes csinálni.

A Kecskeméti Főiskolán 2012-ben megkezdődik a járműmérnökök képzése is miután a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság támogatta a szakindítási kérelmet. 2012 őszére egy uniós pályázati támogatásnak köszönhetően elkészül a legkorszerűbb eszközökkel felszerelt járműipari intézet is.

Forrás: http://www.autopro.hu