Öko-drive

A koppenhágai kerékről dióhéjban

A koppenhágai kerék nem egy vadiúj találmány, de a jó dolgokról mindig jó beszélni, ezért most ezt a 2009-es fejlesztést mutatjuk be emlékeinket felfrissítendő, vagy új információként, hiszen nem tudhat mindenki mindent.

A koppenhágai kerék segítségével könnyen hibriddé alakíthatjuk átlagos kerékpárunkat, mivel lehetővé teszi, hogy a fékezésnél az amúgy kárba vesző energiát hasznosítsuk. És ez nem minden: csak egy okostelefon kell, és a kerék tájékoztat minket a levegő szennyezettségéről, a forgalom mértékéről és az útállapotokról is.

A koppenhágai kerék elsősorban abban különbözik egy átlagos elektromos kerékpártól, hogy az összes alkatrész a kerékagyban elrejtve található. Nincsenek külső vezetékek, vagy nagy akkumulátorok, így bármelyik kerékpárba könnyen beszerelhető. Amikor előre tekerjük a koppenhágai kerékkkel ellátott biciklit, akkor az történik, mint minden másik átlagos biciklinél: előre haladunk. Ám amikor a kontraféket használjuk, a kerékagyban található motor elindul, és elkezd elektromos áramot fejleszteni, míg mi lassulunk. És ha jön egy nagyobb emelkedő, vagy egyszerűen kicsit elfáradtunk a nagy tekerésben, a megtermelt áram segítségével gurulhatunk tovább – a bicikli száguld magától.

A kerékagyban található a már említett motor, a háromsebességes váltó, az akkumulátorok, a nyomatékérzékelő, a GPRS és egy érzékelő rendszer, amely a szén-monoxid és a zaj szintjét, valamint a relatív páratartalmat és a hőmérsékletet méri. Egy kormányra erősített okostelefon segítségével, a bluetooth-on keresztül összekapcsolhatjuk a két eszközt. A telefon segítségével válthatunk, lezárhatjuk vagy felnyithatjuk a biciklit, és megnézhetjük a koppenhágai kerék által számon tartott pillanatnyi adatokat is.

Nos, ez a koppenhágai kerék dióhéjban. Neked hogy tetszik?

Forrás: http://senseable.mit.edu/copenhagenwheel/