Öko-drive

A 2012-es Az Év Zöld Autója díj döntősei

November végén kerül megrendezésre az idei Los Angeles-i Motor Show, ahol kiosztásra került a 2012-es Év Zöld Autója díj is. A címre érdemes autót a Green Car Journal munkatársai és más ítészek választják ki, és már meg is van az az öt autó, amely bekerült a döntőbe. A díjért több tucat környezetbarát jármű pályázott, ami egy pozitív tendenciát jelent. A hibridektől a teljesen elektromos autókig minden zöld meghajtású autó szerepel döntőben. Te melyiket választanád?

 

 

Volkswagen Passat TDI

Ez az USA-ban épített sedan tiszta diesel meghajtású, átlagos fogyasztása 5,4 liter 100 kilométeren. De egy Seattle-ből San Francisco-ba tartó út során (ez egy nagyjából 1300 kilométeres kirándulás), a környezetbarát Passat átlagosan 4,2 litert fogyasztott, és egy tankkal eljutott az egyik városból a másikba.

 

 

 

Földgázüzemű Honda Civic

A földgázüzemű Honda Civic az olyan cégeknek jelent ideális megoldást, amelyek flottájuk mellét földgáz-töltőállomást is tudnak biztosítani. A majdnem 0 g károsanyag-kibocsátási mutatóval rendelkező modell átlagosan 6 litert eszik százon.

 

 

 

 

Toyota Prius V

A Toyota új hibridje sokkal tágasabb, így több csomag belefér, mint az eddigi Prius modellekbe, a továbbfejlesztett forma pedig jobb aerodinamikával rendelkezik. A kombinált fogyasztása 5,8 liter/100 km.

 

 

 

 

Mitsubishi i

A Mitsubishi első teljesen elektronikus modelljét már 2009 óta forgalmazzák Japánban. Olcsóbb, mint a Nissan Leaf, és mindössze 3,7 liternek megfelelő áramot fogyaszt 100 kilométeren.

 

 

 

 

 

Elektromos Ford Focus

A lítium-ionos akkumulátor mellé, az elektromos Ford Focus töltőberendezése 60%-ban újrahasznosított anyagokból készült. De más környezetbarát anyagokat is, például szójahabot és farostokat is beépítettek az autóba, hogy csökkentsék a kőolaj-alapú műanyag felhasználását.

 

 

 

„Az idei döntős járművek is azt bizonyítják, hogy nem csak egyfajta megoldás létezik a közlekedés zöldebbé tételére” – mondta Ron Cogan, a Green Car Journal szerkesztője és szerzője, valamint a GreenCar.com szerkesztője. A zsűri tagjai lesznek még a Sierra Club elnöke, Carl Pope; a Természeti Erőforrások Védelmi Tanácsának (NRDC – Natural Resources Defense Council) elnöke, Frances Beinecke; az Ocean Futures Society elnöke, Jean-Michel Cousteau, a televíziós műsorvezető, Jay Leno; a Mustang tervezője, Carroll Shelby; és a Global Green USA elnöke, Matt Petersen. A győztest egy nappal a Los Angeles-i Motor Show kezdete előtt, november 17-én hirdetik ki.