Öko-drive

Pár hónap és már gyártják is az összecsukható e-biciklit

Gabriel Wartofsky az elmúlt két évben az összecsukható elektromos bicikli projektjén dolgozott, és a folyamat elérkezett a gyártás előtti végső fázisába. A prototípust már rengetegszer tesztelték, a tapasztalatok alapján fejlesztették, a kerékpár külsejét is folyamatosan csinosították, és az első, limitált darabszámú gyártás már 2012 első negyedében el is kezdődhet.

Wartofsky egy olyan biciklit szeretett volna megalkotni, amely „kompakt, könnyű, összecsukható és zökkenőmentesen el lehet jutni vele A-ból B-be, a város már meglévő infrastruktúráját használva”. A projekt fő célja az volt, hogy létrehozza a jövő tudatosabb, fenntartható közlekedésének egy formáját.

A prototípus egy 250 wattos elektromos motorral van felszerelve, végsebessége 24 km/óra, a vázba rejtett lítium-ionos akkumulátor pedig egy töltéssel 16-24 kilométert bír. Egy másik prototípus létrehozása épp folyamatban van, ennek motorja 350 wattos, egy töltéssel pedig 16-64 km-t tud majd megtenni, ha sikerül az elképzelések szerint összerakni. Mindkét modell lánc nélküli, egy 5 cm átmérőjű, alacsonyan ívelő vázzal rendelkezik, kerekeik 50 cm átmérőjűek és levegő nélküliek.

„Ezek az összecsukható biciklik a közlekedés más módjait, például az autót, a tömegközlekedést, de akár még a légi közlekedést is helyettesíthetik. Az elektromos motornak köszönhetően nem izzadunk bele abba a ruhába, amiben egész nap dolgozunk, a lánc nélküli meghajtással pedig nem olajozzuk össze a ruhánkat” – mondta Wartofsky.

A biciklit egy kifejezetten erre a célra tervezett tárolókban lehetne tárolni és tölteni, ezeket a buszmegállók vagy vasúti pályaudvarok mellé tervezi építeni Wartofsky. A tárolókkal kiegészülve ez az összecsukható bicikli észrevétlenül beépülhetne a tömegközlekedés rendszerébe: akár biciklikölcsönzőként is funkcionálhatnának, így a buszról/vonatról leszállva kéznél lennének a környezetbarát biciklik, és adott esetben az egyikkel száguldhatnánk tovább a konkrét úti célunkig.

A videón megnézheted, hogy mi inspirálta Wartofskyt az e-kerékpár megalkotásánál, és hogy pontosan hogyan is működik a kétkerekű.

YouTube előnézeti kép

Forrás: http://www.gizmag.com