Öko-drive

Kvótáért vett félezer i-MiEV Mitsubishit Észtország

A Mitsubishi Motors Corporation (MMC) bejelentette, hogy leszállította az első ötven új generációs, elektromos hajtású (EV) i-MiEV modellt abból az 507-ből, amit Észtország kormánya rendelt meg.

z ötven darabos i-MiEV szállítmánnyal megkezdődött az eddigi legnagyobb i-MiEV megrendelés teljesítése. Az észt fővárosban, Tallinnban október 21-én ünnepélyes keretek közt, Andrus Ansip észt miniszterelnök és Észtország kormányának több tagja jelenlétében adták át az autókat.

Az 507 darab i-MiEV szállításáról szóló megállapodás egy, a Mitsubishi Motors Corporation és Észtország kormánya közt tavaly márciusban megkötött szerződés eredménye, amely 10 millió tonnányi károsanyag-kibocsátási jog megvásárlásáról szólt. (A Zöld Befektetési Rendszer a Kiotói Egyezmény 17. fejezetében megfogalmazza, hogy a károsanyag-kibocsátás kereskedelméből származó bevételeket környezetvédelmi célokra kell fordítani.) Az MMC azt tervezi, hogy a 2011-es pénzügyi év végéig a teljes megrendelt mennyiséget leszállítja Észtország számára.

Osamu Masuko, a Mitsubishi Motors elnöke, Akinobu Ogata alelnök és Andrus Ansip, Észtország miniszterelnöke.

Az észt kormány a közintézményekben kívánja felhasználni az i-MiEV modelleket, jellemzően a szociális ellátás területén. Mindez része a kormány azon tervének, hogy minél szélesebb körben népszerűsítse az elektromos hajtású járműveket, ezzel is mérsékelve az ország CO2-kibocsátását. A kormány már többféle támogatást is bevezetett az EV-vásárlásokra, és fejleszteni kívánja a feltöltő infrastruktúrát is.

Az EV-k észtországi népszerűsítéséhez az MMC is hozzájárul, technikai támogatást nyújtva az észt kormány számára a CO2 szint csökkenésének mérésében; emellett a vállalat azt tervezi, hogy ez év novemberében megkezdi az országban az i-MiEV nyilvános forgalmazását.

Az MMC jelenleg a világ több országában és régiójában is árusítja már az i-MiEV modellt, például Japánban, Európában, Hongkongban és Ausztráliában, s az autó forgalmazása még idén megkezdődik az USA-ban és Kanadában is. Észtország mellett az MMC több más állam – többek közt a Monacói Nagyhercegség, Izland, Dánia, Szingapúr, Thaiföld – kormányával is együttműködik az EV-ket népszerűsítő programokban.

Osamu Masuko, a Mitsubishi Motors elnöke, Akinobu Ogata alelnök és Andrus Ansip, Észtország miniszterelnöke.

Forrás: http://www.autopro.hu