Öko-drive

Elektromos autót készítettek az egyetemisták

Uganda útjain a port egy új, rikító zöld autó fogja felverni, mely csendes és gyors is. A Kiira EV terveit az Uganadai Makerere Egyetem hallgatói készítették, egy olyan országban, ahol az elektromos autónak előtte se híre se hamva nem volt.

Tény, hogy ez az első elektromos autó, amely Afrika szívében készült és még csak nem is rossz. A kétüléses hangtalan autó most kedden tette meg sikeresen első tesztútját, elérte a 65 km/órás sebességet l és még az 55 fokos lejtőn és fürgén felkapaszkodott.

Paul Isaac Musasizi, aki felügyelte a munkálatokat, elárulta, hogy a kisautó képes az óránkénti 150 kilométeres sebességre is és egyetlen feltöltéssel akár 80 kilométert is képes elgurulni. Az autó minden egyes alkatrésze házilag készült az utolsó illesztésig.

Az autó mást is szimbolizál Uganda esetében: „Amikor elkezdtük a munkálatokat, demonstrálni akartuk, hogy Ugandának ugyanúgy vannak tehetséges emberei, mint az Egyesült Államoknak vagy Németországnak.” – meséli Musasizi az ugandai Daily Monitornak. A projektvezető azt is elárulta, hogy lelkes csapatával jelenleg már egy 28 üléses elektromos járművön dolgoznak, melyet a közösségi közlekedésbe szánnának.

YouTube előnézeti kép

Forrás: http://www.wikitech.hu