Öko-drive

A Nissan meggyorsítja az európai gyorstöltő hálózat kiépítését

A Nissan 400 új gyorstöltő berendezést bocsát ingyenesen az elektromos járművek töltőpontjait üzemeltetők rendelkezésére, és ezzel meggyorsítja az európai töltőhálózat kiépítését.

Ezek a stratégiailag fontos helyekre telepített új töltőpontok sűrűbbé teszik a meglévő hálózatot és az elektromos autók hatótávolságnak növelésével nagyobb rugalmasságot és szabadságot biztosítanak azok használóinak, írja az autopro.hu

Fél óra alatt 80% töltöttség

Ez a radikális lépés, amely lehetővé teszi, hogy az akkumulátorokat a szokásosan szükséges idő törtrésze alatt tölthessék fel, elősegíti, hogy egyre több autóvásárló mozduljon el az elektromos autók irányába, mint amilyen a Nissan LEAF is. A Nissan LEAF fejlett lítium-ion akkumulátorai a gyorstöltővel a teljesen lemerült, 0%-os állapotból mindössze 30 perc alatt tölthetők fel 80%-os kapacitásukig.

Bár a legtöbb Nissan LEAF tulajdonos számára elegendő, hogy autója két feltöltés között 175 km-t tud megtenni, a gyorstöltő-hálózat sűrűbbé tétele révén az ilyen autósok is ennél nagyobb távolságokra utazhatnak egy nap alatt. A Nissan LEAF gyorstöltővel történő újratöltése alig vesz igénybe hosszabb időt a hagyományos autó megtankolásánál, miközben jelentősebb olcsóbb.

Új generációs technológia

A hálózatbővítést megelőzően a Nissan megállapodást kötött öt vezető európai közüzemi szolgáltatóval és elektromosenergia-infrastruktúra ellátóval annak érdekében, hogy meggyorsítsák a Nissan Motor Co. által kifejlesztett gyorstöltők legutóbbi – a korábbinál csaknem 50%-kal olcsóbb és kisebb méretű – generációjának telepítését. A cél, hogy 2012 végére Európa-szerte több ezer gyorstöltő állomás létesüljön, 2015-re pedig tízezrekre legyen tehető ezek száma.

Ennek az ambiciózus programnak a megkezdéseként a Nissan 400 gyorstöltő egységet bocsát ingyenesen európai zéró-emissziós partnerei és önkéntes cégek rendelkezésére, melyek mindegyike lelkes partner a cég elektro-mobilitással kapcsolatos nagyra törő terveinek megvalósításában.

A kiválasztási folyamat október 10-én kezdődött, ezt követően a partnerek attól függően juthatnak hozzá a gyorstöltőhöz, hogy mennyiben felelnek meg a Nissan által kidolgozott szigorú kritérium-rendszernek. Ezek közé tartozik, hogy a töltő kényelmesen és jól megközelíthető helyen legyen, a telepítést 2012 februárjában meg lehessen kezdeni és legalább egy évig ingyenes vagy kedvezményes árú feltöltést biztosítsanak a Nissan LEAF használói számára.

AC/DC-kompatibilitás

Az új gyorstöltők a CHAdeMO szabványnak felelnek meg, és maximum 50 kW teljesítményű, egyenáramú feltöltést tesznek lehetővé. A CHAdeMO szabványt a japán autógyártókat tömörítő koalíció keretében fejlesztették ki és egységesítették, melynek résztvevői a Nissan, a Toyota, a Mitsubishi és a Fuji Heavy Industries.

A Nissan gyorstöltőit ezért nem csak a Nissan LEAF használói vehetik igénybe, de a Mitsubishi, a Citroen és a Peugeot elektromos autók üzemeltetői is. A gyorstöltő állomások azonban készek a váltóáramú töltésre is, hogy megfeleljenek a szövetséges partner, a Renault 43 kW teljesítményű váltóáramú gyorstöltést előirányzó szabványának is. A Renault-Nissan Szövetség a kombinált váltó- és egyenáramú gyorstöltő hálózat fejlesztési stratégiáját támogatja.

A Nissan LEAF: A ferdehátú, elsőkerék-hajtású családi autót – amely az Euro NCAP töréstesztjei alapján 5 csillagos minősítést kapott – az orrába beépített saját fejlesztésű kisméretű villanymotor hajtja egy áramátalakító közbeiktatásával. A váltóáramú motor teljesítménye 80 kW, nyomatéka 280 Nm, s ez 145 km/h maximális sebesség elérését teszi lehetővé. Komplett felszereltséggel kerül piacra, amely tartalmazza a légkondicionáló és műholdas navigációs berendezést, a parkolást segítő kamerát, a gyorstöltő csatlakozót és az innovatív okostelefon-kapcsolati lehetőséget.

Forrás: http://www.autopro.hu