Öko-drive

A Nissan japán székháza már zéró kibocsátású

A Nissan munkatársai az elmúlt időszakban nagy hangsúlyt fektettek a környezetbarát szempontok érvényesítésére, valamint a jövő közlekedéséről alkotott elképzelésük népszerűsítésre. A Nissan Leaf elnyerte a 2011-es Év Autója díjat, és jelenleg a legkörnyezekímélőbb autóként tartja számon az EPA az amerikai piacon. Nem mintha az eddigi eredmények nem adnának éppen elég büszkeségre okot, a Nissan mégsem elégedett meg ennyivel: japán székházuk immáron zéró károsanyag-kibocsátású.

Az épület összegyűjti és hasznosítja az esővizet, ráadásul egy hatalmas nagyító is található az épület tetején, amely az épületre irányítja a napsugarakat, így a természetes fény segít a belső terek megvilágításában. De a napsugarakat az fűtésére is felhasználják, az épület hőszabályozását egy sor ventillátorral oldották meg, ami drasztikusan lecsökkentette az légkondicionálás költségeit. 500 napelemet is telepítettek az épület tetejére, az általuk megtermelt áramot egy akkumulátorrendszer tárolja. Ezzel az árammal az arra járók akár az elektromos autóikat is feltölthetik, bármilyen legyen is az időjárás.

Japánban, a tavaszi atomkatasztrófa után, egyre nyitottabbak a megújuló energiaforrásokra, a napelemek és akkumulátorok elég népszerűek mostanság. A napenergiát nemcsak az iroda-, illetve lakóépületek energiaellátására használják fel szívesen, hanem egyre többen az elektromos autóikat is megújuló árammal töltik fel. Sokan úgy gondolják, hogy ez elengedhetetlen a jövő „okos városainak” és egy fenntarthatóbb közlekedés kiépítéséhez.

Forrás: http://www.japantrends.com