Öko-drive

Azonos töltőcsatlakozók: hat másik autógyártóval fogott össze a Ford

A Ford megállapodott az Audival, a BMW-vel, a Daimlerrel, a General Motors-szal, a Porschéval és a Volkswagennel arról, hogy azonos csatlakozást használnak az elektromos járművek feltöltő portjain Európában és az USA-ban.

A kombinált feltöltő rendszer minden feltöltési módszert integrál, azonos bemeneti/töltési csatlakozóval és azonos kommunikációs módszerrel az autó és a feltöltő állomás közt. Az autógyártók arról is megállapodtak, hogy kommunikációs protokollként a HomePlug Green Phy rendszert használják. Ez a megoldás megkönnyíti az elektromos járművek integrációját a jövő intelligens elektromos hálózataiba. A közös, összehangolt egyenáramú gyorstöltő rendszer elősegíti az infrastruktúra tervezését, egyszerűbbé teszi a járműveket, és megkönnyíti az elektromos autók használatát tulajdonosaik számára.

Felismerve a nemzetközi szinten is azonos, egyenáramú gyorstöltő rendszerek alkalmazásának fontosságát, az Audi, a BMW, a Daimler, a Ford, a General Motors (GM), a Porsche és a Volkswagen megállapodást kötöttek arról, hogy a Kombinált Feltöltő Rendszert nemzetközi szabványként alkalmazzák az elektromos járművek (EV) töltésére Európában és az USA-ban.

A kombinált feltöltő rendszer minden feltöltési módszert integrál, azonos bemeneti/töltési csatlakozóval és azonos kommunikációs módszerrel az autó és a feltöltő állomás közt. Ennek köszönhetően lehetővé válik, hogy az Audi, a BMW, a Daimler, a Ford, a GM, a Porsche és a Volkswagen járművei ugyanazokat a feltöltő állomásokat használják. Az autógyártók meggyőződése szerint a közös feltöltési megoldás kifejlesztése egyaránt szolgálja a vásárlók, az iparág és feltöltő infrastruktúrát üzemeltető szolgáltatók érdekeit. A szabványosítás segít abban, hogy az autógyárak egyszerűsítsék termékeiket, nemzetközi szinten is felgyorsíthatja a közös rendszerek kiépítését, és – ami a legfontosabb – egyszerűbbé teszi az elektromos autók használatát tulajdonosaik számára.

A Kombinált Feltöltő Rendszer jóváhagyásának alapjául számos tanulmány és elemzés szolgált, amelyek a már létező töltési stratégiákat, a csatlakozások ergonómiáját és a vásárlók elvárásait értékelték Európában és az USA-ban. Az összehangolt megközelítési mód – amely mindkét kontinens és valamennyi gyártó szempontjait figyelembe veszi – megalapozza majd a jövőbeni infrastruktúrák tervezését, és kommunikációs protokollként szolgál az elektromos járművek integrációjához a jövő intelligens elektromos hálózataiba.

Az autógyártók arról is megállapodotak, hogy kommunikációs protokollként a HomePlug Green Phy rendszert használják. Ez a megoldás megkönnyíti az elektromos járművek integrációját a jövő intelligens elektromos hálózataiba.

Az autógyárak a 1. és 2. szintű töltőállomásokat (220 V-os töltés az USA-ban), annak példájaként említették, hogy a szabványosítás milyen mértékben növelheti az elektromos járművek elfogadottságát és a vásárlók elégedettségét. Az összehangolt feltöltési megoldás kompatibilis az USA-ban használt J1772 konnektor-szabvánnyal.

A kompatibilitást Európában is sikerült elérni, ahol a rendszer az IEC 62196 Type 2. szabványon alapul. A J1772 szabvány elfogadása kényelmesebbé teszi az elektromos autók tulajdonosainak életét, hiszen bármelyik 2. szintű feltöltő állomást használhatják. A szabványosítás bevezetése előtt az elektromos autók tulajdonosai nem tudhatták, hogy az egyes feltöltő állomások kompatibilisek-e járművükkel.

Forrás: http://www.autopro.hu