Öko-drive

NANUQ, a környezetbarát motorosszán

Bár a motorosszán nem egy elterjedt jármű, ám mégis, a belső égésű motorral hajtott hószánok is hozzájárulnak a környezet szennyezéséhez, ráadásul nagyon hangosak is. A bécsi Alkalmazott Művészeti Egyetemen végzett Jessica Covi úgy gondolta, hogy legyen egy változtatás akármilyen kicsinek is tűnő, segít a klímaváltozás elleni harcban.

A NANUQ koncepció egy hidrogénmeghajtású üzemanyagcellás motorosszán, mely szinte már egy autó felszereltségével vetekszik. A műszerfalba beépített GPS segít a navigációban, ez különösen jól jöhet, ha úttalan, lakatlan területen használják a NANUQ-ot. A vezető biztonságát a négypontos biztonsági öv, a légzsákok és a menetstabilizátor biztosítja, ilyen megoldásokkal a hagyományos hószánoknál ritkán találkozhatunk.

A NANUQ, azon túl, hogy nem bocsát ki káros anyagokat, nagyon halk jármű. Ez azért különösen fontos, mert például a nemzeti parkok területén, vagy emberek által ritkán lakott területeken nagy gondot jelent a hószánok által keltett zaj: megzavarja az állatokat a természetes élőhelyükön. A NANUQ tehát nemcsak úgy védi a környezetet, hogy nem bocsát ki szén-dioxidot, hanem csökkenti a zajszennyezés mértékét is.YouTube előnézeti kép

Forrás: http://www.behance.net