Öko-drive

Volvo: széndioxid-kibocsátásából jeles

A Volvo vállalja a legnagyobb szerepet az európai autógyártók között a széndioxid-kibocsátás csökkentésében. Ezt támasztja alá az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség hatodik éve kiadott elemzése is. 2010-ben Európa nyolc legnagyobb autógyártója átlagosan 2–6 százalékkal csökkentette modelljei széndioxid-kibocsátását, a Volvo 9 százaléka kiemelkedő eredményt jelent a mezőnyben. Mindez a „DRIVe – cél a zéró kibocsátás” törekvésének eredménye.

A széndioxid-kibocsátás nagy mértékű csökkentésének egyik oka a DRIVe modellcsaládhoz tartozó üzemanyag-takarékos dízelmotorok sikere. A legnépszerűbb modellek közé tartozik a V50 DRIVe és a V70 DRIVe, amelyek károsanyag-kibocsátása 99 g/km, illetve 119 g/km.

A széndioxid-stratégiája emellett különböző mértékben hibrid elektromos autókat, még hatékonyabb dízel- és benzinmotorokat, valamint alternatív üzemanyagokat is magában foglal.

– A célunk, hogy 2020-ra valamennyi értékesített autónk széndioxid-kibocsátása átlagosan 95 g/km legyen. Elméletileg ez megvalósítható, de nagy mértékben függ a törvényhozás, az ösztönzés, az energia elérhetősége és a vásárlói kereslettől. Az Unió emellett egy új módszer bevezetését tervezi a széndioxid-kibocsátás kiszámítására, és ez is hatással lesz tervünkre – mondta Peter Mertens, a Volvo Car Corporation kutatási és fejlesztési részlegének alelnöke.

Az EU-ban eladott új autók széndioxid-kibocsátása összességében 3,7 százalékkal csökkent 2010 során, így az Európában értékesített új autók esetében az átlagos érték jelenleg 140 g/km.

Forrás: http://www.autopro.hu