Öko-drive

Alacsony fogyasztású sportautó házilag

A kanadai Zoltan Bod saját kezűleg építette meg nagyon alacsony fogyasztású egzotikus sportautóját, a Zoleco koncepciót. A hupikék kocsi mindössze 1,5 litert fogyaszt százon kb. 70 km/órás sebesség esetén, de alig egy literrel fogyaszt többet, ha átlagosan 100 km/órával száguld. A figyelemreméltóan alacsony fogyasztás elsősorban az aerodinamikus karosszériának és a könnyű alkatrészeknek köszönhető.

Az autó alakját a természet ihlette: az áramvonalas könnycseppformának köszönhetően az autó légellenállása a lehető legkisebbre csökken. A Járay Pál által inspirált áramvonalas karosszéria nem megy a kényelem rovására, a Zolecoban négy ember számára van hely. Vagyis a valószínűtlenül kék sportkocsi nemcsak fogyasztását tekintve gazdaságos, hanem a szállítható személyek számát tekintve is.

Áramvonalas formájának és a könnyű, szénszálból és Kevlárból készült karosszériájának köszönhetően a Zoleco 82%-kal fogyaszt kevesebbet, mint a hasonló méretű, ugyanekkora motorral felszerelt autók. Ráadásul a három hengeres turbófeltöltős benzinmotor – minden jel szerint – 8,2 másodperc alatt gyorsítja fel az autót százra.

Bod jelenleg a végső simításokat végzi a prototípuson, és egy korszerűbb hengerfejen dolgozik, mindezt annak a reményében, hogy majd az esetleges szériaváltozat meghaladja az eredetileg kitűzött energiahatékonysági célokat.

Forrás: http://www.gizmag.com