Öko-drive

Közlekedés a jövőben a Renault Sunny-val

A Renault Sunny koncepció a jövő személyi közlekedésének egyik alternatív formáját mutatja fel, amely a nagyvárosok bicikli- és autókölcsönzői rendszerének két jellegzetességét ötvözi magában: ki lehet bérelni a járműt egy hónapra, de akár pár órára is. A Renault Sunny külsőre olyan, mint egy, a jövő igényeire és lehetőségeire átszabott versenykocsi.

A Sunny váza alumíniumból készül, és teljesen újrahasznosítható, és mivel moduláris, akár más autókba vagy szerkezetekbe beépíthető. A gumialkatrészek FDL gumiból, egy környezetbarát gumifajtából készülnek. Az FDL-t Brazíliában állítják elő, így a Sunny gyártásával munkát lehetne adni számos brazil családnak is.

A Sunny a gyalogos, a biciklis és az autós közlekedés sajátosságait ötvözi: mivel a jármű nyitott, ezért a sofőrnek lehetősége van a többi gyalogossal, biciklissel és Sunny-vezetővel kommunikálni, így Sunny-val közlekedni egy kicsit olyan, mintha az ember sétálna. Fürgesége viszont az autókkal teszi rokonná, viszont nem olyan gyors, mint a hagyományos autók, így egy kicsit az elektromos biciklikre is hasonlít.

A városi öszvér Sunny egyik legfontosabb eleme az ajtó, amely elöl található. Több funkciót is ellát: természetesen lehetővé teszi a ki- és beszállást, ám emellett itt található a műszerfal is. És mivel átlátszó, semmi sem zavarja a vezetőt a kilátásban.

A Sunny koncepciója ismét egy alternatív jövőbe kalauzol minket, és egy olyan törekvésnek a kifejeződése, hogy egyszer majd egy fenntartható és környezetbarát közlekedés valósuljon meg. De egy olyan időbeli távolságot próbál átölelni, amely bizonytalanná teszi az ötlet megvalósulását, mégis kíváncsiak vagyunk, hogy mi minden válik valóra egy ilyen összetett ötletből, mint a Renault Sunny koncepciója.

Forrás: http://www.behance.net