Öko-drive

Versenyautó a 2050-es éveknek

Milyen lesz az autóversenyzés évtizedek múlva, például 2050-ben? Ez a kérdés biztosan sokunkat foglalkoztat, de legtöbbünk csak tippelni tud, ihletet merítve a tudományos-fantasztikus művek gondolatvilágából. A tervező André Costának konkrét elképzelése van a kérdést illetően, ami lehet, hogy mai szemmel szintén tudományos-fantasztikusnak tűnik, de Costa szerint megvalósítható.

A Lucky Punk egy olyan jármű, amelynek mind a négy kerekében egy-egy permanens mágneses motor található, melyek ötször annyi energiát termelnek meg – mindenféle károsanyag kibocsátása nélkül –, mint amennyire az autónak szüksége van. A jármű bármikor hozzáférhet a fel nem használt áramhoz, ám addig a beépített akkumulátorok tárolják.

Az autó hátán található uszony segít a hő leadásában, és képes változtatni a színét is: matt, ha el kell nyelnie a fényt, csillogó, ha vissza kell vernie. A karosszéria átlátszó anyagból készül, így a vezető gond nélkül kiláthat rajta, viszonylag nagy szögben. Az aktív felfüggesztésnek köszönhetően pedig a Lucky Punk bármilyen terepen boldogul.

Az autó abroncsai részben biogumiból, részben gombából készülnek, hogy az autó gyártása valóban fenntartható legyen. Az abroncsok egyébként valami nagyon furcsa szerzetek lesznek: ezek az ún. Frankeinstein-kerekek – mivel részben élőszervezet alkotja – egy öntőmintában növekednek, addig, amíg ki nem töltik a rendelkezésre álló helyet.

2050-es évek még nagyon messze van, így ki tudja mi lesz tiszta energiával működő, önmagának kereket növesztő Lucky Punkkal. A koncepció több mint érdekes, de leginkább csak remélni lehet, hogy néhány megoldás megvalósul akár a jövő személyautóiban, akár versenyautóiban.

Forrás: http://www.automotto.com