Öko-drive

Már az utakon London új, hibrid emeletes busza

Felbukkant Londonban az új, futurisztikus hibrid emeletes busz prototípusa Londonban, melyet Thomas Heatherwick tervezett és a Wrightbus-szal közösen fejlesztett ki. Az új design a fel- és leszállást hivatott megkönnyíteni, a hibrid meghajtással pedig környezetbarátabb lesz a buszos közlekedés.

Az új busz három ajtóval és két lépcsővel van ellátva, így gyorsítva meg az utasok áramlását, a régi buszoktól átvett nyitott hátsó platformra pedig egyszerűen felkapaszkodhatnak az emberek, így ez is a közlekedés hatékonyságát növeli. A furcsa, aszimmetrikus design kialakításánál mind esztétikai, mind funkcionális szempontokat figyelembe vettek: a különleges alakú szélvédő például a buszvezető jobb kilátását biztosítja, a hosszú, kanyargó ablakok pedig beengedik a fényt az utastérbe.

Ami pedig a fogyasztást illet, az új double-decker 15%-kal fogyaszt kevesebbet, mint a jelenleg is használt hibrid buszok, és 40%-kal hatékonyabb a hagyományos buszokhoz képest. Az első flotta a jövő év elején várható az utakon, és ha azok beválnak, akkor több száz ilyen buszt állítanak szolgálatba az elkövetkező évek során.

Forrás: http://www.fastcodesign.com