Öko-drive

Az új Kia Ray Dél-Korea első elektromos szériaautója

A Kia bemutatta első elektromos szériaautóját, a Ray EV-t, melyből első körben 2500 darabot fog gyártani a dél-koreai kormánynak, így a „civil” fogyasztóközönségnek még kicsit várnia kell a sorára. Ettől függetlenül a kis kocka Ray EV elég jó tulajdonságokkal rendelkezik.

A Ray egy töltéssel – a vezetési körülményektől függően – kb. 140 kilométert képes megtenni. Tartozik az autóhoz egy gyorstöltő-funkció, amely 25 perc alatt képes feltölteni az akkumulátort, de normális esetben nagyjából 6 óra kell a 16,4 kilowattórás lítium-ionos akkumulátor feltöltéséhez. Az 50 kilowattos elektromos motor az első kerekeket hajtja meg, és 15,9 másodperc alatt gyorsítja fel a kocsit százra. Ez talán egy kicsit soknak tűnhet, de a Ray 1 literes belső égésű motoros változata is ugyanezt tudja, csak jelentősen kisebb nyomatékkal. A Ray EV 167 newtonméternyi nyomatéka 77%-kal több mint a belső égésű változaté.

A kis Ray ráadásul egy olyan újfajta regeneratív fékrendszerrel van felszerelve, amely az elektromos motor segítségével hozza létre a hidraulikus nyomást a fékrendszerben, csak úgy, mint egy belső égésű motornál. Így az elektromos Ray féke minden körülmény között hatékonyan működik, ráadásul lehetővé teszi, hogy az amúgy elvesző energia hasznosuljon, és az akkumulátorokat töltse.

Forrás: http://green.autoblog.com