Öko-drive

A széllel és a Nappal száguld a Honda Kaze

A Honda Kaze egy olyan autó koncepciója, mely nem bocsát ki semmiféle károsanyagot, és kizárólag a Nap és a szél energiája hajtja. A detroiti tervező, Leonard Takada egy olyan design versenyre készítette el a Kaze terveit, ahol a 2050-es éveknek kellett zéró emissziós járművet tervezni.

Ha az ilyen, viszonylagosan távoli jövőről van szó, akkor természetes, hogy az emberek fantáziája szárnyra kap, így nem meglepő, hogy Takada elég extrém külsőt képzelt el a Kaze-nek. A hegyes orr és a gömbölyű hát, a ferde kerekek, valamint a vezetőfülke hajlított szélvédője jelzi, hogy rég elhagytuk a jelent, és a jövő valami furcsa víziójával állunk szemben.

Ám a furcsa Kaze egy igazi zöld autó, hiszen a nap- és szélenergia hajtja. Az átlátszó napelemek a szélvédőbe és az autó hátulján található „vitorlába” vannak beépítve. A vitorla maga a szélenergia-hasznosítás szempontjából is jelentős szerepet játszik, hiszen nagy sebességű szél esetén segít az autó hajtásában. Az autó elejében egy kis ernyő is helyet kapott, ezt akkor lehet bevetni, amikor a Kaze a nyílt terepen száguldozik.

Ezeknek a fenntartható megoldásoknak köszönhetően a Kaze nem bocsát kis semmilyen károsanyagot, de persze ezt még csupán az elmélet síkján teszi, hiszen 2050 elég messze van még, talán éppen olyan messzire, mint hogy az ilyen és ehhez hasonló elképzelések megvalósulnak.

Forrás: http://www.ecofriend.com