Öko-drive

Made in Hokkaido: elektromos és szereti a hideget

Akiknek elektromos autójuk van, biztos észrevették azt az apró problémát, hogy hidegben csökken az autó hatótávolsága, nevezetesen azért, mert a fűtést felkapcsolva megnő a jármű áramfogyasztása. A Hokkaido Institute of Technology és a Hokkaido Research Organization számos helyi vállalattal közösen egy olyan prototípus fejlesztésén dolgozik már tavaly július óta, amely feloldja a hideg és az elektromos autók között feszülő ellentétet.

A prototípust, mely jelenleg a Made in Hokkaido nevet viseli, a héten tesztelték Sapporo-ban. A kísérleti villanyautó egy különleges szigeteléssel van ellátva, amely csökkenti a hőveszteséget, az energiatakarékosság növelése érdekében pedig LED lámpákat szerelték be a hidegtűrő járgányba. Plusz az akkumulátorok alatt egy kis LPG-generátor is helyet kapott, mely szükség esetén megnöveli az autó hatótávolságát, bár ezzel az autó inkább hibrid, mint tisztán elektromos.

Pontos adatokat még nem tudni a Made in Hokkaido-ról, hivatalosan csak a február 17-19-ig tartó Sapporo Expo-n fogják bemutatni. Minden esetre a projekt elég biztató, biztos jó móka a hóban elektromos autót vezetni.

Az alábbi videón – amely csak japán nyelven érhető el – a Made in Hokkaido prototípusa látható.YouTube előnézeti kép

Forrás: http://gas2.org