Öko-drive

Mókuskerékre hajazó elektromos jármű 1932-ből

Dr. J. H. Purves 1932-ben találta fel a Dynosphere-t (esetleg Dynasphere-t), melynek benzines változata mellett egy annál kisebb méretű, egyszemélyes elektromos meghajtású változata is létezett, ez valószínűleg ólom-savas akkumulátorral volt ellátva. Ha a Dyno annak idején nagyobb sikert arat, lehet, hogy ma egy x-edik generációs modelljével közlekednénk. De a képeket elnézve nem csoda, hogy nem így történt.

A mókuskereket idéző autó 2,5 lóerős volt, és a feljegyzések szerint egyszer elérte a 40 km/órás végsebességet is. Azt nem tudni biztosan, hogy a jármű váza miből készült, de valószínűleg valamilyen gumival borított fémből állt. A 450 kilogrammos Dyno Purves szerint gazdaságosabban működött, mint a hagyományos autók, de minden valószínűség szerint nem volt egy praktikus eszköz. Egyrészt a ketrecszerű váz akadályozta a kilátást, így ki kellett hajolni a járműből ahhoz, hogy a vezető lássa az utat. Másrészt pedig a nyitott design miatt valószínűleg csak jó időben lehetett használni a Dyno-t.

Ám ezekről az apró kellemetlenségekről még meg is lehetett volna feledkezni, ám Purves találmánya mindezek tetejében még instabil is volt, vagyis vezetője egy-egy kanyarnál a felborulást kockáztatta. Emiatt a Dyno sajnos a feledés homályába veszett, és már csak néhány kép maradt meg erről a furcsa találmányról.

Forrás: io9, Retronaut és Douglas-Self.com