Öko-drive

Szárnyaló tervezői fantázia: napelemes autó a jövőből

Az autóról nincsenek részletek, hiszen messze van még az idő, amikor felépül. Viszont ennek köszönhetően csak úgy szárnyalhat az ember fantáziája – ha már a tervezőnek szabadott –, amikor ki akarja találni, hogy mi hol van az SPV-n. Például a vezetőfülke. Valószínűleg a középen elhelyezkedő áramvonalas kis csúcs a vezetőfülke, a talaj felé irányuló hasonló elem pedig a motorház lehet. De lehet, hogy a sofőr helye elöl van, az utasok pedig a peremnek dőlve utazhatnak a napelemes autón. De akkor hogyan éri a napelemeket a fény…?

Omer Sagiv SPV-je vékonyfilm napelemmel borított alumíniumból áll, így az autó szinte a teljes felületén tudja hasznosítani a napfényt. Sőt, az SPV nemcsak hogy napenergiával működik, de a fel nem használt energiáját vissza lehet tölteni saját otthonunk hálózatára – vagyis az SPV akkor is hasznos lesz, amikor csak a ház mellett parkolunk vele. Ilyesmivel kevés mai autó büszkélkedhet.

Azt azért muszáj leszögezni, hogy Sagiv terve teljesen komoly, ő így képzeli el a távoli, közép távoli jövő autóját, vagyis tudott számára is, számunkra is, hogy vagy ilyen lesz, vagy nem. Talán csak ezt az örök posztapokaliptikus atmoszférát kellene újragondolni, amikor a jövőről van szó.

Via Tuvie