Öko-drive

Napelemes autóval a Föld körül

A német Bochum Egyetem hallgatói tavaly októberben részt vettek az Ausztráliában megrendezett World Solar Challenge-en saját építésű, kétüléses napelemes autójukkal, és miután beértek a célba Darwinban, úgy döntöttek, hogy továbbmennek. A SolarWorld GT azóta is világkörüli útját rója.

A csapat először Sydney felé vette az irányt, aztán Új-Zéland következett. Mivel a napelemes SolarWorld GT sajnos nem kétéltű, a DHL segítségével átrepült a Csendes-óceánon, és január 31-én már Észak-Amerikában folytatta az utat. A tervek szerint március közepéigig furikázik az Új Világban. Az észak-amerikai túra San Franciscóból indult, és a napelemes autó már elhagyta az arizonai Phoenixet, egészen pontosan Globe városánál jár.

Amerikából Európába érkezik majd a német csapat, innen pedig irány a csodás kelet, ha minden jól megy, októberre már Hong Kongban lesz a SolarWorld GT, innen repül majd át a starthoz Darwinba. Ha sikerül teljesíteni a világkörüli utat, akkor a napelemes autóban összesen nagyjából 34 000 kilométerrel lesz több.

Bár a Bochum Egyetem csapatának tankolni egyszer sem kell megállnia, a túra sikeressége nagyban múlik az időjárási viszonyoktól. Éppen ezért az észak-amerikai szakaszt a déli államokon keresztül teszik meg, és mire márciusban Európába érkeznek, talán már a télnek is vége lesz. De aggodalomra semmi ok, egy egész konvoj kíséri a SolarWorld GT-t – vajon szintén napelemes autókkal? –, vagyis egy egész szakmai stáb dolgozik a napelemes túra sikerességéért. Amennyiben a SolarWorld GT teljesíti a világkörüli utat, beírja magát a Guinness Rekordok könyvébe is.

Forrás: CNet + A SolarWorld GT hivatalos honlapja (A fotó szintén innen)