Öko-drive

Saab jövő: elektromos autók Kínából

Már jó ideje teljesen csődbe ment a General Motors fennhatósága alá tartozó Saab, az egykori svéd márkára azonban sokan bejelentkeztek. Többek közt kínai, orosz, de még török befektetők is jelezték, hogy megvásárolnák a csődbe jutott vállalatot.

Ahogy az mostanság lenni szokott az autóiparban, a kínaiak ajánlata tűnhet a legkomolyabbnak. Mint korábban megírtuk a kínai Youngman cég kétmilliárd koronát, nagyjából 270 millió eurót hajlandó fizetni a Saab autógyárért, márkáért és üzemeiért, írja az autostat.hu.

A jó néhány ajánlat kapcsán a közelmúltban a Saab Automobile vezérigazgatója, Victor Muller kifejtette, hogy már korábban is befektettek volna a vállalatba orosz és kínai cégek, de azt a GM nem engedte, mivel a távol-keleti piacon nem szerettek volna maguknak újabb konkurenciát, amit bizonyára a kínai Saab jelentene.

A kínaiak azonban nem adják fel, legfrissebb próbálkozásuk pedig, hogy japán befektetőpartnereik bevonásával vásárolják fel a Saabot, és közösen kizárólag elektromos autók gyártására szakosodnak majd. Ehhez ráadásul külön akkumulátorgyárat is építenének. Mindez akár azt a törekvést is folytathatná, melyet a Saab még az elektromos 9-3-asok fejlesztésével elkezdett. Források szerint áprilisig megfontolja az ajánlatot a GM, amely akár meg is enyhülhet az újabb tervek hallatán.