Öko-drive

Takarékos magyarok: öt csapat a Shell Eco-maratonon

Öt magyar csapat indult a Rotterdamban csütörtökön kezdődő és szombatig tartó Shell Eco-marathon Europe versenyen, amelyen a diákok tesztelik az egy éven át épített lehető legtakarékosabb autóikat.

Prototípus kategóriában indul a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kara, a kecskeméti Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskola, az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara, valamint a Kecskeméti Főiskola. UrbanConcept kategóriában a győri Széchenyi István Egyetem versenyez – közölte az MTI-vel az esemény kommunikációjával megbízott cég.

Ez lesz az első alkalom, hogy utcákon versenyzik majd több mint 3 ezer diák, a pálya öt 90 fokos kanyarral rendelkezik, ami próbára teszi a pilóták vezetési tudását, mert a fékezés, gyorsítás és kanyarodás az eredmények 50 százalékát befolyásolja. A tavalyi év rekordere és az SKF Dizájn-díj nyertese, a Kecskeméti Főiskola GAMF csapata tavalyi rekordját megdöntve több mint 2277 kilométert akar megtenni. Az új karosszériát 3D-ben tervezték meg, majd számítógépes áramlástani szimulációs vizsgálat után a magot egy marógépen maratták ki, hogy minél pontosabb legyen. Az Electric-Kandó középiskolai csapata Kecskemétről szintén teljesen áttervezte elektromos autóját, hogy túlszárnyalják tavalyi 371 km/kWh eredményüket.

Az Óbudai Egyetem már ötödik éve versenyez, továbbfejlesztették a motort, valamint az első kerekek kormányzottak. Az egyetem JFSZ Racing Team nevű csapatának etanolos autója az elmúlt évekhez hasonlóan 1 liter 95-ös üzemanyaggal indul. A Pécsi Tudományegyetem Orca csapata aerodinamikailag optimalizált formát tervezett, idén a kalocsai mintájú jármű az elektromos autók hidrogénforrású kategóriájában indul, ami újdonság a magyar csapatok történetében. A győri Széchenyi István Egyetem napelemes csapata, a SZEnergy vízállóvá tette az autót az időjárási viszonyoknak megfelelően, valamint a feszültségszint maximalizálása érdekében módosították napelemköreiket.

Az idén 28. alkalommal meghirdetett Shell Eco-marathon célja olyan járművek bemutatása, amelyek a legkevesebb üzemanyag felhasználásával, minél kevesebb káros anyag kibocsátásával a lehető legnagyobb távolságot képesek megtenni. A Németországból idén Hollandiába költözött versenyen 24 országból 227 csapat vesz részt.

Forrás: http://autostat.hu