Öko-drive

„A benzines autók is lángolhatnak” – a kínai BYD megvédte az elektromos autókat

Miután halálos kimenetelű balesetbe keveredett a BYD egyik elektromos taxija Kínában, a cég jobbnak látta, ha megvédi a vállalat biztonsági- és tervezési eljárásait. Múlt vasárnap hárman haltak meg, amikor egy Nissan GT-R ittas pilótája két taxival ütközött.

A BYD e6 elektromos taxi sofőre és két utasa életét veszítette abban a balesetben, mely múlt szombaton történt a dél-kínai Shenzhen-ben – adta hírül a South China Morning Post.

A Nissan GT-R ittas vezetője 180 km/órával hajtott, amikor elveszítette az uralmát a jármű felett, és két taxival is karambolozott – az egyik a fent említett elektromos BYD. Az elektromos jármű három alkalommal is megpördült, majd egy fának ütközött, és arról visszavágódott az úttestre. A gép csúnyán összetört, és az ütközést követően lángokba borult.

A kínai gyártó rögtön védelmébe vette az elektromos jármű biztonsági színvonalát – a BYD egyébként valóban jártas az ilyen gépek gyártásában, mivel többek között a Daimlerrel közösen gyártják a Denza nevű típust a kínai piacra.

A BYD az eset után közölte, hogy az e6 átesett a szükséges biztonsági teszteken, mielőtt az gyártásba kerül volna, és minden töréstesztet sikeresen teljesített. A cég hozzátette, hogy az akkumulátorok 50%-os deformálódásnak is ellenállnak anélkül, hogy azok lángra kapnának.

Shenzhenben már két éve teljesítenek szolgálatot ilyen elektromos taxik, és együtt már több mint 15 millió kilométert tettek meg. 18 baleset érte a járműparkot, és ezekben egyetlen személy sem sérült meg, illetve a járművek sem gyulladtak ki.

A BYD (Build Your Dreams) biztos benne, hogy a baleset „nem fogja negatívan befolyásolni” az elektromos mobilitás fejlődését. Különben is, a „benzines autók is lángra kapnak”- tette hozzá a közlemény.