Öko-drive

A Tesla kezelésbe veszi az új Mercedes A-osztályt

A kaliforniai Tesla Motors nemcsak saját típusokat kínál a vásárlóknak, hanem más gyártók modelljeiben is közreműködik. Az egyik legfrissebb együttműködést a Daimler AG-vel kötötte, melynek keretében az ősszel érkező új A-osztályt látják el elektromos hajtással.

Az együttműködés nem nagy meglepetés, mivel a Mercedes még 2009-ben vásárolt részesedést mintegy 50 millió dollár értékben a 2003-ban alapított Tesla Motorsban.

A Palo Altóban székelő Tesla elektromos hajtással látta el a Smart egyes modelljeit, és az előző A-osztályt is “felvillanyozta”.

A közös munka folytatódik, és a Mercedes kecskeméti gyárának egyik újdonságát, az ősszel érkező új A-osztályt is elektromos hajtással fogják felvértezni. Az előzetes hírek szerint a modell nem lesz kapható a kereskedőknél, és csak pár száz darabot fognak gyártani belőle piackutatás céljából – ahogy a BMW tette azt korábban az 1-es szérián alapuló BMW Active E-vel.

A két célország nem is lehetne más, mint Európa legerősebb gazdasága, azaz Németország, és a Tesla szülőhelye, Kalifornia.

A Mercedes ezzel tovább folytatja a puhatolózást az elektromos autók területén, és Tesla sem ül a babérjain.

Hamarosan indul S modell forgalmazása, majd 2013 végén érkezik az elektromos SUV, az X, és a Toyota RAV4 EV-hez is Kaliforniából érkezik az elektromos hajtáslánc.