Öko-drive

Hazárdjáték elektromos buszokkal

Merész vállalkozást indított Angliában a Travel De Courcey nevű családi cég, mely három elektromos buszt fog üzemeltetni Coventry-ben. A projekt sikeressége azon múlik, hogy az akkumulátorok bírni fogják-e a nagy igénybevételt.

Egy buszban 56 akkumulátor található, és darabja 1000 fontba (megközelítőleg 368 000 forint) kerül – a családi vállalkozás feje, Mike De Courcey elismerte, hogy a projekt sikeressége az akkumulátorokon múlik.

Amennyiben azok élettartama nem éri el az 5 évet, akkor a „nagy hazárdjáték nem lesz kifizetődő”- mondta a tapasztalt vállalkozó a BBC-nek.

A buszok egyenként 40 utas szállítására alkalmasak, és kizárólag a város központjában fognak üzemelni. Az elektromos buszokat az teszi életképessé, hogy köszönhetően a gyorstöltéses eljárásnak, mindössze fél óra alatt fel lehet tölteni az akkumulátorokat. Hagyományos eljárással mindez hat-hét órát venne igénybe.

A járművekben megtalálható a Forma-1-es versenyautókban is alkalmazott KERS, mely a fékezéskor felszabaduló energiát táplálja vissza az akkumulátorokba.

A projekt 1 millió fontos beruházást igényelt, melyben partner volt a brit közlekedési minisztérium, Covenrty városi tanácsa, a Cenex és a Centro.

És miért fogott bele egy ilyen kockázatos kalandba Mike De Courcey?

„40 éve vagyok az üzletben, és én akartam lenni ez első a zöld technológiával.”

A vállalkozó azzal számol, hogy buszonként 120 fontot (nagyjából 44 000 forint) fog spórolni naponta az üzemanyagon a jövő héten induló szolgáltatással.

Coventry városa büszkén hirdeti, hogy Angliában náluk került először kiépítésre gyorstöltésre alkalmas rendszer.