Öko-drive

Történelmi pole-t szerzett az Audi Le Mans-ban

Az Audi R18 e-tron az első hibrid hajtású versenyautó, mely pole pozícióból indulhat a Le Mans-i 24 óráson. A géppel André Lotterer autózta a legjobb időt.

Az Audi mindhárom időmérőt uralta Le Mans-ban, és a tegnap esti körözést is a német gyártó zárta az élen: Lotterer 3:23.787 alatt ért körbe a pályán, és ezzel az első helyre kvalifikálta az Audi Sport Team Joest-et.

Lotterer 240.8 km/órás átlagtempót diktált, és nagy meglepetésre tegnap a 8-as számú Toyota TS030 (Davidson, Buemi, Sarrazin) hibrid végzett a második helyen – 3:24.842-es idővel.

Az Audi tegnapi eredménye egyben azt is biztosította, hogy az 1-es rajtszámú gép indulhat a pole pozícióból, melyet a Fässler – Lotterer – Treluyer trió vezet.

A Toyota az összetett eredmények alapján a harmadik és az ötödik helyet szerezte meg a rajtrácson.

„Menő érzés megszerezni a pole pozíciót”- mondta Lotterer. „Természetesen sok minden történhet a versenyen, de a teljesítményünk azt mutatja, hogy egy erős autónk van az R18 e-tron személyében.”

„Jó tudni, hogy megvan a tempónk, mert az ellenfeleink sem alszanak. Az időmérő végén a Toyota is megmutatta, hogy mire képes. Most van egy jó kiindulási alapunk, és egy kellemes jutalmazásban részesítettük a szerelőket a fantasztikus elkötelezettségükért, melyet az elmúlt napokban mutattak.”

A kísérleti céllal induló Nissan DeltaWing legjobb köre 3:42.612 volt.