Öko-drive

Történelmet írt az Audi : kettős hibrid-győzelem Le Mans-ban

Közel 240 000 néző előtt haladt át elsőként a célvonalon az Audi 1-es rajtszámú e-tronja, melyet a másik hibrid versenygép követett. A Lotterer – Fassler – Treluyer trió 378 kört tett meg az elmúlt egy napban.

Az Audi négy darab R18-ast ( kettő volt hibrid) indított a 80. Le Mans-i 24 órás viadalon, és az első három helyet sikerült is megszerezni.

Az 1-es rajtszámú R18 e-tron (Andre Lotterer – Marcel Fassler – Benoit Treluyer) után a másik hibrid gép, a 2-es rajtszámú e-tron (Tom Kristensen – Allan McNish – Dindo Capello) haladt át a célvonalon.

Ez volt az Audi 11. győzelme Le Mans-ban, és a négykarikás márka történelmi tettet hajtott végre azzal, hogy hibrid versenyautóval sikerült a legjobbnak lenni – ráadásul rögtön kettős győzelmet szereztek velük.

Az R18 e-tron hátsó kerekeit egy 3 literes V6-os TDI hajtja, melynek teljesítménye 510 lóerő körül mozog, és a kigyorsítások alkalmával kapcsolódik be az elektromos egység, mely az első kerekeket látja el energiával.

Rupert Stadler, az Audi AG ügyvezetője a következőket mondta a történelmi győzelmet követően:

„Azzal, hogy elértük ezt a további sikert a világ legfontosabb endurance versenyén, a mérnökeink egy nagyon lenyűgöző módon demonstrálták a magas technológiai jártasságukat.”

„Az e-tron quattróval, melyet az ultrakönnyű építéssel társítottunk, egy teljesen új technológiát állítottunk a rajtrácsra, és azonnal nyertünk vele – ezt semmilyen értelemben sem lehet biztosra venni, különösen nem Le Mans-ban.”

„Ez a hétvége ismét megmutatta, hogy számos dolog történhet ezen a versenyen, és azt is, hogy mennyire fontos a tökéletes felkészülés.”

Benoit Treluyer:

„Nagyon boldogak vagyunk. Idén jobban felkészültünk, mint az előző évben. Mivel egyszer már nyertünk, nagyobb volt az önbizalmunk. Ez egy igazi csapat.”

„Még jobban motivált az, hogy egy hibrid géppel mentünk. Fantasztikus dolog az, hogy te lehetsz az első, aki egy hibriddel nyer Le Mans-ban. Írtunk egy oldalt a történelemkönyvbe, és nagyon büszke vagyok erre.”