Öko-drive

Akár a Tesla túléléséről is dönthet az S modell

2012.06.25. - 19:22  |  Nincs hozzászólás

Múlt pénteken ünnepélyes keretek között gurultak ki a gyárkapun a Tesla négyajtós modelljének első példányai. Elon Musk alapító és CEO elmondta: ideje felszámolni az illúziót, miszerint egy elektromos autó nem lehet olyan jó, mint egy benzines.

Hatalmas tétje van annak, hogy sikeres lesz-e a Tesla S: az elektromos autókat gyártó vállalat, melyet a PayPal és SpaceX atyja hívott életre, 2008 óta gyártja a Roadster nevű kétüléses sportkocsit, de a cég több mint 1 milliárd dollárt bukott a gépen. Gyakorlatilag nyílt titok, hogy a hétköznapi használatra sokkal alkalmasabb S a Tesla megmentését is hivatott szolgálni.

Pénteken hatalmas ünnepség keretében kigurultak a Palo Alto-i gyárkapun az első S modellek, melyek közül a legelsőt a Tesla alelnöke, George Blankenship vezetett.

„Vitatkozhatnak vele, de talán ez a legszebb szedán a piacon”- mondta Blankenship az adókedvezmények levonása után 49 900 dollárba kerülő autóról.

Az eseményen kiderült, hogy az első két autó Chicagóban, a harmadik Palo Alto közelében talált gazdára, valamint az is, hogy több mint 10 000 ember fizette be a visszatéríthető előleget az ötüléses S-re, melyből 5000 darabot kíván értékesíteni idén a Tesla Motos Inc. – a Roadsterből 2150-et sikerült eladni közel négy év alatt.

„Ez egy újabb jele annak, hogy Kalifornia mozgásban van. Ez egy remek autó. Ti egy csoport remek munkaerő vagytok”- idézte Jerry Brownt, Kalifornia kormányzóját az AP.

Miközben az elemzők és az autóiparban jártas szakemberek szkeptikusak a Tesla S, és általában véve a cég jövőjével kapcsolatban, az alapító mer nagyot álmodni:

„Ez arról szól, hogy megtörjük a varázst. A világ eddig abban az illúzióban volt, hogy az elektromos autók nem lehetnek olyan jók, mint a benzinesek. Ez most megmutatja, hogy valójában az elektromos autó a legjobb autó a világon.”

Rovat további cikkei

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »

Minden eddiginél erősebb elektromos repülőt épít a Rolls-Royce

Minden eddiginél erősebb elektromos meghajtású sport- és műrepülőgép...

2019.01.25. - 12:52 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »