Öko-drive

Elektromos autót a népnek!

A Tata egy olcsó elektromos autó kifejlesztésén dolgozik a háttérben, mellyel a kevésbé tehetős réteg számára tennék elérhetővé a környezetbarát autózást. Az Indica EV tervei és az eMO koncepció után megvalósul az első zöld népautó?

A Tata Motors egy ideje már kacérkodik az elektromos tömegautó megvalósításával, de az indiai konszern megfontolt lépésekben halad: 2010-ben bemutatták az Indica EV-t, de (még?) nem került sorozatgyártásba, majd idén jött a háromajtós eMO koncepció, a Michelin Challenge részeként.

Az eMO-t már nagyjából hatmillió forintért piacra lehetne dobni, ami a legolcsóbb elektromos alternatívát jelentené a jelenlegi piacon, de a gyártó mégsem számol a gép sorozatgyártásával.

Talán megvan a válasz a miértre: a Treehugger értesülései szerint a Tata egy újabb gépen dolgozik, melynek árát 20 000 dollárra akarják belőni, mintegy 4.5 millió forintra – ez még az eMO-t is jócskán alulmúlja. A tervezett modellről jóformán semmit sem lehet tudni az árán kívül, kivéve annyit, hogy a Tata összefogott a francia Dassault Systémes-szel, és közösen dolgoznak a fejlesztésen.

Kevin Fisher, a Tata Technologies elnöke egy közleményben elismerte, hogy valóban együttdolgoznak a fent említett céggel, „hogy megalkossák a tervezett felhasználói élményt, beleértve a célba vett árcédulát, melyet 20 000 dollár alatt lesz”.

Tehát az elektromos mini nemcsak olcsó lesz, hanem öröm lesz használni is? Kíváncsian várjuk…