Öko-drive

Az Opel Ampera Európa legnépszerűbb elektromos autója

A májusi eladási adatok alapján Európa első számú elektromos személyautója az Opel Ampera, amely húsz százalékos piaci részesedésével jócskán megelőzi a vetélytársait.

Enno Fuchs, az Opel e-mobilitásáért felelős igazgatója elmondta, hogy különösen jól teljesítettek azokon a piacokon, ahol a kormányzat támogatja az elektromos autó vásárlását, mint például Hollandiában is, ahol az Ampera több mint 77 %-os piaci részesedést ért el májusban, és éves szinten is 50 százalék feletti részesedése (az elektromos autók piacán), így ebben a szegmensben magasan vezeti az eladásokat. Hollandia mellett az Ampera a legnépszerűbb elektromos autó Németországban is, közel 35 százalékos, illetve Svájcban is, 44 százalékos piaci részesedéssel.

Mint tudjuk, az Ampera eddig már több mint 50 nemzetközi díjat és elismerést nyert el, többek között az “Év Autója 2012” vagy az “Év Zöld Autója 2011” díját. A biztonság terén is a maximális öt csillagot kapta meg az Euro NCAP szervezettől.

Az Ampera az első kiterjesztett hatótávú elektromos autó. Kerekeit mindig villanymotor hajtja: a 16 kWh kapacitású lítium-ion akkuval táplált 111 kW/150 lóerős hajtómű 40-80 km hatótávot tesz lehetővé zéró emisszióval – ez a tereptől, a vezetési technikától és a hőmérséklettől függ. Kiterjesztett hatótávú módban, amely automatikusan aktiválódik, ha egy bizonyos érték alá csökken az akku feszültsége, finoman belép a generátor, és áramot fejleszt a hajtómotornak. Ennek segítségével akár 500 kilométert is megtehetünk egy töltéssel.

Forrás: http://autostat.hu